Kot otrok se še danes razveselim, ko mi nekdo reče: »Ti si pa res ena šema!« In sploh mu ne zamerim, tudi če gre za kak tehtnejši razlog za tako označbo. Biti šema pomeni (vsaj meni) nekaj, kar me poveže z otroštvom, nekaj igrivega, sproščujočega, dan, ko lahko naredim tudi kaj narobe. Predvsem pa gre za označbo radosti in veselja, celo malo norčavosti, drugačnosti od vsakdanje sivine, to, kar mi seveda najbolj ustreza. Občutek, ko lahko domišljiji ponudimo odprta vrata, ko skrite želje po preobrazbi dobijo živo podobo in občutek pričakovanja, je za vse nas, še posebno pa za otročad, nekaj najbolj vznemirljivega, še zlasti če gre za veseli konec.
Tako se še danes oklepam občutka, ki mi je pri srcu, časa predpustnega obdobja, ko so bili na sporedu snovanje maske, izdelava kostumov in priprava scenarija za nastop, ki je seveda moral biti v skladu z bitjem, njegovim jazom ali naravo, pa četudi nezemljanom ali vsaj prebivalcem druge celine, živaljo, zelo svojstvenim predmetom ali rastlino... Danes bolje razumem to skrivnost skrivanja za masko ali dejstvo, da sem vsaj danes, žal le en ali dva dni na leto, res jaz, to, kar si želim biti, morda to, kar sem. Ne razumem pa, da nam mora maska pomagati k sproščenosti, samozavesti in igri, tisti igri, ki jo zahteva naš vsakdan. Naša igra se je žal nagnila k mahanju z noži ali mečem, k sivim obrazom in ostrim besedam, igramo igro norčevanja in laži, kar presega pustne zakonitosti, pa četudi nismo prav taki. Igra veselja, norčij, če so te v merah šegavosti, sproščenosti, prinese boljše rezultate, dolgoročno. Pa to ne pomeni, da mora biti pust, čeprav se komu to zazdi, ko sreča osebo veselega obraza s širokim nasmehom in jo označi za šemo.
Ponarejen krof za dva:
- 36 dag moke
- 30 dag krompirja
- 10 dag sladkorja
- 5 dag masla
- 2 jajci
- zavitek vaniljevega sladkorja
- kocka kvasa
- marmelada
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
Krompir olupi in nareži na kose.
Skuhaj ga v slanem kropu, odcedi in pretlači.
Vmešaj maslo in dodaj moko, jajca in sladkor.
Naredi kvasec (iz malo mleka in sladkorja, kamor vmešaš kvas) in ga pusti vzhajati.
Primešaj moki in dodaj rum.
Zamesi gladko testo in ga pusti vzhajati.
Nato oblikuj kroglice in jih ponovno pusti vzhajati.
Peci v pečici približno 25 minut na 180 stopinjah.
Postrezi z grozdno marmelado in potresi s sladkorjem v prahu