PECIVO OB ČAJU

Pomladni sen

Objavljeno 02. februar 2014 16.10 | Posodobljeno 02. februar 2014 16.12 | Piše: Katja Cah

Za kuhinjskim pultom lahko prijetno sanjarimo in naredimo sladke priboljške, ki nas pripravljajo na prihajajoči letni čas.

Biskvitni cvetovi.

Kot kaže, se je vreme nehalo šaliti z nami in bo svoj obraz končno odkrila tudi zima. Za kuhinjskim pultom lahko prijetno sanjarimo naprej in naredimo sladke priboljške, ki nas pripravljajo na prihajajoči letni čas. V kuharici Dr. Oetkerja 100 najboljših receptov za mafine in pecivo, pred kratkim spečeni v založbi Mladinska knjiga, je nekaj imenitnih namigov.

Biskvitni cvetovi (za odrasle)

  •  
  • 5 beljakov
  • 75 g sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • 50 g pšenične moke
  • 50 g jedilnega škroba
  • žlica kakava
  • 400 g sladke smetane
  • vrečka utrjevalca za smetano
  • 4 žlice jajčnega likerja
  • 2 ravni žlici kakava
  • sladkor v prahu

Beljake stepemo v sneg. Dodamo sladkor in vaniljev sladkor. V drugi skledi z mešalnikom penasto stepemo rumenjake. Tretjino beljakovega snega vmešamo v rumenjakovo peno. Moko in škrob presejemo na rumenjakovo zmes in umešamo. Dodamo še preostali sneg. Testo razdelimo na dvoje in ga polovico zmešamo z žlico presejanega kakava. Obe vrsti testa nadevamo v dresirni vrečki. Na namaščena, s papirjem za peko obložena pekača nabrizgamo kupčke svetlega in temnega testa v obliki cvetov tako, da vsak sredinski kupček obdaja šest »cvetnih listov«. Iz testa dobimo skupno 12 cvetov. Pekača postavimo v pečico pri 180 do 200 stopinjah Celzija in pečemo 8 do 10 minut. Pecivo ohladimo.

Smetano stepemo z utrjevalcem za smetano in sladkorjem. Primešamo jajčni liker. Razdelimo na dva dela in v enega vmešamo preostali presejani kakav. Svetlo in temno smetano damo v dresirni vrečki. Na polovico ohlajenih »cvetnih listov« nabrizgamo kupčke svetle in temne smetane, pokrijemo z drugo polovico in malo potlačimo. Pecivo damo na hladno in čim prej ponudimo. Pred serviranjem ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Mafini s kravicami (za otroke)

 image
 Mafini s kravicami.
  • 1/2 vrečke vaniljevega pudinga
  • 200 ml mleka
  • 100 g mehkih smetanovih karamel
  • 150 g masla ali margarine
  • 200 g pšenične moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 30 g kakava
  • 100 g sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 100 g surove marcipanove mase
  • 40 g presejanega sladkorja v prahu
  • malo zelenega barvila za živila
  • sladke penaste kravice

Prašek za vaniljev puding razmešamo z malo mleka. Preostalo mleko z narezanimi smetanovimi karamelami zavremo. Primešamo razmešan prašek za puding in zavremo. Puding ohladimo. Naredimo stresano testo: maslo ali margarino razpustimo in ohladimo. Moko s pecilnim praškom in kakavom presejemo v skledo s pokrovom ter zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jajca in maslo ali margarino, skledo zapremo s pokrovom in nekajkrat dobro stresemo. Testo razdelimo v pomaščene in pomokane vdolbine pekača. Kremo damo v dresirno vrečko in jo nabrizgamo v sredino testa.

Mafine pečemo pri 160 stopinjah Celzija približno 30 minut. Pustimo, da se ohladijo. Marcipan zgnetemo s sladkorjem v prahu in z barvilom za živila, ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir ali cedilo in naložimo na mafine v obliki trave. V vsak šop trave postavimo kravico in jo po potrebi podpremo z zobotrebcem.

Deli s prijatelji