ČOKOLADA

Pomembne pregrehe

Objavljeno 30. december 2013 14.00 | Posodobljeno 30. december 2013 14.00 | Piše: Katja Cah

Brez posladkov ne gre. Med prazniki to še bolj velja.

Nikoli ne zgrešimo, če se pocrkljamo s čim čokoladnim, saj dokazano vodi v boljše razpoloženje. Mannerjev kuharski priročnik Čokoladne slaščice, ki ga je izdala založba Dedal, nam med drugim razkriva dva nezahtevna recepta za edinstven kulinarični odklop.

Pikantna vroča čokolada (za dve skodelici)

  • od 4 do 6 žličk naribane čokolade
  • 2 ščepca cimeta
  • 2 ščepca muškatnega oreščka
  • 2 ščepca ingverja
  • 4 dcl mleka
  • stepena smetana
  • čokoladni ostružki za okras
  • Naribano čokolado razdelimo v skodelici skupaj z vsemi začimbami.
  • Dodamo malo vrele vode in premešamo.
  • V vsako skodelico prilijemo še po 2 dcl vročega mleka in dobro premešamo.
  • Postrežemo s stepeno smetano in okrašeno s čokoladnimi ostružki. 
     

Čokoladno-kavni pralineji (za 30 pralinejev)

  • dcl sladke smetane
  • 4 žlice mleka
  • žlica instant kave
  • 20 dag rahlo grenke čokolade
  • 60 čokoladnih kavnih zrn
  • 30 papirnatih košaric za pralineje

    image
     
  • Smetano med mešanjem v kozici zavremo, prijemo mleko, ponovno zavremo, vmešamo instant kavo in odstavimo.
  • Čokolado razlomimo na koščke in dodamo v smetanovo-mlečno zmes.
  • Kozico pokrijemo in pustimo stati pet minut.
  • Nato maso z lopatko gladko premešamo in pustimo, da se hladi deset minut.
  • Medtem na ploščo ali pekač zložimo papirnate košarice.
  • Maso za pralineje premešamo z metlico za stepanje in pustimo stati dve minuti.
  • Nato jo z brizgalno vrečko napolnimo v papirnate košarice.
  • V vsak praline vtisnemo po eno čokoladno kavno zrno, z drugim zrnom pa ga okrasimo.
  • Postavimo v hladilnik, da se pralineji strdijo in da se ne prilepijo na papir.
Deli s prijatelji