Nikoli ne zgrešimo, če se pocrkljamo s čim čokoladnim, saj dokazano vodi v boljše razpoloženje. Mannerjev kuharski priročnik Čokoladne slaščice, ki ga je izdala založba Dedal, nam med drugim razkriva dva nezahtevna recepta za edinstven kulinarični odklop.
Pikantna vroča čokolada (za dve skodelici)
- od 4 do 6 žličk naribane čokolade
- 2 ščepca cimeta
- 2 ščepca muškatnega oreščka
- 2 ščepca ingverja
- 4 dcl mleka
- stepena smetana
- čokoladni ostružki za okras
- Naribano čokolado razdelimo v skodelici skupaj z vsemi začimbami.
- Dodamo malo vrele vode in premešamo.
- V vsako skodelico prilijemo še po 2 dcl vročega mleka in dobro premešamo.
- Postrežemo s stepeno smetano in okrašeno s čokoladnimi ostružki.
Čokoladno-kavni pralineji (za 30 pralinejev)
- dcl sladke smetane
- 4 žlice mleka
- žlica instant kave
- 20 dag rahlo grenke čokolade
- 60 čokoladnih kavnih zrn
- 30 papirnatih košaric za pralineje
- Smetano med mešanjem v kozici zavremo, prijemo mleko, ponovno zavremo, vmešamo instant kavo in odstavimo.
- Čokolado razlomimo na koščke in dodamo v smetanovo-mlečno zmes.
- Kozico pokrijemo in pustimo stati pet minut.
- Nato maso z lopatko gladko premešamo in pustimo, da se hladi deset minut.
- Medtem na ploščo ali pekač zložimo papirnate košarice.
- Maso za pralineje premešamo z metlico za stepanje in pustimo stati dve minuti.
- Nato jo z brizgalno vrečko napolnimo v papirnate košarice.
- V vsak praline vtisnemo po eno čokoladno kavno zrno, z drugim zrnom pa ga okrasimo.
- Postavimo v hladilnik, da se pralineji strdijo in da se ne prilepijo na papir.