NEKAJ SLADKEGA

Pomarančni karamelni upognjenci

Objavljeno 21. februar 2015 11.00 | Posodobljeno 21. februar 2015 11.00 | Piše: Beba Splichal

Upognjenci so tanki, hrustljavi piškotki, ki imajo značilno ovito obliko.

Foto: Hana Splichal

Recept prihaja iz Francije, kjer jim pravijo tuiles (dobesedni prevod bi bil strešniki), saj spominjajo na njihovo obliko. Osnovnemu testu pogosto dodajo mandlje, pri nas so bolj znani z janežem. Nekaj posebnega so karamelni, ki jih ponudimo k sladoledu, kot dodatek sadnim kupam ali pa preprosto zraven skodelice čaja. 

Pripravimo, preden začnemo:

  • pekač, obložen
  • s papirjem za peko, valjar.

Potrebujemo:

  • 50 g kokosove 
maščobe
  • 30 g moke
  • 100 g sladkorja 
v prahu
  • 15 g fino mletih 
mandljev
  • naribana lupinica in sok dveh 
eko pomaranč
  • 40 g nalistanih 
mandljev 

Kako se lotimo?

1. V kozici stopimo kokosovo maščobo. Posebej zmešamo moko, sladkor, mlete mandlje in naribano pomarančno lupinico. Prilijemo 50 ml pomarančnega soka in stopljeno maščobo ter dobro premešamo. Na koncu dodamo nalistane mandlje in pustimo stati v hladilniku pol ure.

2. Pečico segrejemo na 200 stopinj. S čajno žličko zajemamo kupčke testa in jih polagamo na pripravljen pekač. Pazimo, da so dovolj odmaknjeni med seboj, saj se med peko močno razlezejo. Pečemo jih slabih deset minut, toliko časa, da začnejo po robovih dobivati zlato rjavo karamelno barvo.

3. Piškote pustimo stati na vročem pekaču pet minut, potem jih z lopatico dvignemo in previdno ovijemo na valjarju (najlažje na ročaju). Med ovijanjem naj ostanejo preostali piškoti na toplem pekaču, saj drugače hitro otrdijo in jih ni več mogoče oviti. Ovite piškote nežno preložimo na krožnik in počakamo, da se popolnoma ohladijo. Hranimo jih v nepredušni posodi.

Deli s prijatelji