Paradižnik je nepogrešljiva zelenjava, ki popestri obroke ne le zaradi blago sladko-kiselkastega okusa, temveč tudi s sijočo rdečo barvo. V Kuharici za mlade iz Cankarjeve založbe so naslednji trije recepti za okusne in zdrave, hitro pripravljene obroke.
V musaki
- 500 g jajčevcev
- 2 žlici olivnega olja
- 1 por
- 2 stroka česna
- 100 g bučk
- 100 g korenja
- 100 g cvetače
- 100 g špinače
- 100 g češnjevega paradižnika
- 3 vejice peteršilja
- sol
- poper
- 10 g masla
- 2 dcl kisle smetane
- 3 jajca
- Jajčevce operemo in narežemo na pol centimetra debele kolobarje, jih posolimo in pustimo dvajset minut, da se izloči sok.
- V kozici na olivnem olju prepražimo sesekljan por, dodamo strt česen, ko zadiši, pa še očiščene in na kocke narezane bučke, cvetačo in korenje.
- Premešamo, dodamo prepolovljen paradižnik in špinačo.
- Solimo, popramo in dušimo.
- Po petnajstih minutah dodamo nasekljan peteršilj, premešamo in odstavimo s štedilnika.
- V pekač, ki smo ga premazali z maslom, naložimo plast jajčevcev, potresemo z nadevom iz zelenjave, ponovno dodamo plast jajčevcev, spet potresemo z zelenjavo in na koncu pokrijemo še z zadnjo plastjo jajčevcev.
- Po vrhu prelijemo mešanico kisle smetane in jajc.
- Pečemo v pečici na 180 stopinj Celzija 45 minut.
Na obloženem krompirju
- 8 večjih krompirjev
- 2 paradižnika
- 200 g mocarele
- 100 g korenčka
- 1 por
- 100 g salame
- V slani vodi skuhamo krompir, ga splaknemo z mrzlo vodo in še toplega olupimo.
- Krompir razpolovimo in položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
- Na osem polovičk krompirja položimo paradižnik, ki smo ga oprali in narezali na tanke kolobarje, na paradižnik pa kolobarje mocarele.
- Preostalih osem krompirjevih polovičk obložimo s kolobarji salame, naribanim korenčkom in porom.
- Vse skupaj damo v pečico in pečemo petnajst minut na 180 stopinj Celzija.
Pečen z jajcem
- 4 sveži paradižniki
- 4 jajca
- 2 žlički olivnega olja
- 20 g čebule
- žlička rjavega sladkorja
- ščep soli
- ščep popra
- vejica peteršilja
- Paradižnike operemo, jim odrežemo vrh in jih izdolbemo.
- Nato jih obrnemo, da tekočina izteče.
- Izdolbeno meso nasekljamo.
- V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo in strt česen.
- Ko zadiši, dodamo nasekljano meso paradižnikov, sladkor, sol, poper, vse dobro premešamo in dušimo štiri minute, nato potresemo z nasekljanim peteršiljem.
- Z maso napolnimo paradižnike, ki smo jih izdolbli, in jih damo v pečico na 180 stopinj Celzija za petnajst minut.
- Ko jih vzamemo iz pečice, na vsakega posebej ubijemo jajce in pečemo še deset minut.