KUHARSKA KNJIGA

Polona žge še s knjigo

Objavljeno 25. november 2015 15.02 | Posodobljeno 25. november 2015 15.02 | Piše: Da. M.

Polona Požgan je izdala knjigo kuharskih receptov in se s tem povezala z ljudmi prek hrane. »Kaj lepšega bi si lahko želeli,« pravi.

Kuharska knjiga za ljubitelje lokalnih živil in pristnih okusov.

Polona Požgan se v medijskem svetu pojavlja že zelo dolgo in to v različnih vlogah. Zadnje čase jo največ ljudi naslavlja s 'kuharica s televizije', saj od letošnje jeseni navdušuje kot voditeljica kuharske oddaje Polona ga žge. In ker se zdi, da je edini naslednji logični korak po kuharski oddaji še kuharska knjiga, je Polona naredila prav to. Izdala je knjigo kuharskih receptov, ki smo jih že lahko ali pa jih še bomo videli v oddaji, za njihovo izvedbo pa nam ne bo treba brskati po nerazumljivih in težko dosegljivih sestavinah. »Prisegam na hrano in sestavine, ki jim ni treba prepotovati pol sveta, da pridejo na moj krožnik,« pravi Polona. Torej izbor receptov, ob katerih boste uživali v nabavi, ko boste kupovali pri lokalnih ponudnikih, pripravi in seveda ob uživanju svojih in Poloninih mojstrovin.

In če se vam bo zataknilo pri nadevanem piščancu, nikar ne obupajte, tudi Poloni ni šel prav lahko od rok. »Najtežje mi je bilo pripraviti nadevanega piščanca, saj ga je treba na koncu tudi zašiti. Sama pa nimam pretiranih ročnih spretnosti, zato mi je ta piščanec povzročil velik stres. Sploh ker sem z njim imela opravek pred kamerami,« nam je ob predstavitvi knjige, ki je danes prišla na knjižne police, povedala Polona. A na koncu ji je uspelo in zagotovo bo tudi nam. Saj kuhamo zase, svoje bližnje in brez pritiska kamer.

Hitri recepti niso za njo

Kamere namreč marsikaj spremenijo. »Kot da pri kuhanju ni že dovolj stvari, na katere moramo misliti, pa moram pri kuhanju za oddajo razmišljati še o lepi drži, o tem, kaj bom povedala, da ne bom govorila bedarij, niti ne preveč resno. In da bo končni izdelek lep na pogled, saj ponavljanj ni,« o ustvarjanju oddaje pravi Polona, ki, ko kuha zase, kuhinjo dojema kot prostor sprostitve. »Nisem zagovornica receptov, kjer je hrana pripravljena čim hitreje. Raje kuham kakšen dan manj in ob težkih dnevih vzamem kaj iz zamrzovalnika, kot da bi mi vsakodnevno kuhanje povzročalo stres.«

Polona se je z lastno oddajo in knjigo pridružila številnim kuharskim zvezdnikom, med katerimi pa sama najraje gleda Anthonyja Bourdaina. »Všeč so mi še Lorraine Pascale, Donna Hay in Jamie Oliver. Prav vsak ima svoj čar, seveda pa ne gledam samo njihove kuhanje, temveč tudi televizijsko prezenco. Ko smo se dogovarjali za snemanje moje oddaje, sem se zavestno odločila, da ne želim nikogar posnemati, ampak biti točno to, kar sem. Ali me sprejmete ali pa pustite,« ponosno pravi Požganova.

 

Deli s prijatelji