VEGE & EKO

Polna juha za kosilo

Objavljeno 30. avgust 2015 14.25 | Posodobljeno 30. avgust 2015 14.27 | Piše: Beba Splichal

Sedem tednov solat in hladnih prigrizkov, ki jih imam sicer čisto rada, je bilo dovolj; kuhinja je hrepenela po vročih ponvah, sekljanju in praženju ter sopari, ki se vali iz loncev in kozic hkrati.

Končno spet juha! Takoj, ko so se zgostili oblaki do poštenega dežja in skromne ohladitve, smo si pri nas zaželeli nekaj konkretnega za kosilo. Sedem tednov solat in hladnih prigrizkov, ki jih imam sicer čisto rada, je bilo dovolj. Kuhinja je hrepenela po vročih ponvah, sekljanju in praženju ter sopari, ki se vali iz loncev in kozic hkrati – vsaj zdelo se mi je tako. Jaz sem to vsekakor pogrešala. Juha naj bo prva na spremenjenem jedilniku. Ne kakršna koli, ampak gosta, nasitna, barvita, skratka polna. Pozno poletje prinese drugačno zelenjavo. Ni več toliko vodenih bučk in kumar, zrastejo pa prve buče hokaido in bel ali rdeč krompir batata. Če imate možnost, da pridete do teh zanimivih gomoljev, jih morate poskusiti. V juhi prevzamejo glavno besedo, naredijo jo sladko in kremasto, takšno, kot mi je všeč. Batato sem dobila na lokalni tržnici. Gomolje pobirajo sproti, ker so neobstojni, zato sem jih odnesla tisto malo, kar so imeli na prodaj. Za juho bo dovolj, ozrla sem se samo še za paradižniki. Že dlje sem imela namreč v mislih neobičajno juho iz batate, paradižnikov, čičerke in arašidovega masla.

Batata ni v sorodu s krompirjem, res pa ga lahko nadomesti v prav vsaki jedi. Gomolje kuhamo cele ali jih olupimo, narežemo na kocke za juho, pretlačimo v pire ali spečemo v pečici. Batata je uporabna tudi v testu za njoke – prav tako kot krompir. V zdravi prehrani je zelo dobrodošla predvsem zaradi nizkega glikemičnega indeksa in vsebnosti dragocenega antistresnega kalija.

Kakšna sreča, da imamo tako zanimive letne čase. Če je še tako vroče, veš, da bo kmalu minilo. In ko nas bo pozimi zeblo, se bomo v mislih veselili pomladi. Vsake tri mesece nekaj drugega – to se mora nekako poznati tudi v kuhinji.

Polna juha

Za štiri

  • 3 večji gomolji batate (sladki krompir)
  • 2 mesnata zrela paradižnika (volovsko srce)
  • skodelica kuhane čičerke
  • šopek peteršilja
  • čebula (najboljše, da je rdeča)
  • par strokov česna (po okusu)
  • zvrhana žlica arašidovega masla
  • sveže mlet poper
  • sol
  • čili v prahu
  • olje

Paradižnike olupimo, če se le da, in narežemo na kocke. Batato tanko olupimo in sproti polagamo v skledo vode, da ne potemni. Narežemo na koščke, primerne za na žlico. Čebulo in česen sesekljamo.

V večji kozici na maščobi popražimo čebulo in česen, nadaljujemo z odcejeno batato in sočnim paradižnikom. Pustimo na zmerni temperaturi in občasno po dnu premešamo. Vmes začinjamo s soljo, poprom in čiijem ter dodamo arašidovo maslo, prej gladko razmešano v malo vode. Ko je sladki krompir že skoraj mehek, stresemo v lonec še čičerko s tekočino vred, v kateri se je kuhala. Če uporabimo vloženo, jo speremo na cedilu, namesto tekočine pa prilijemo zelenjavno jušno osnovo ali vročo vodo. Juha naj bo zelo gosta in malo pikantna. Čisto na koncu vmešamo fino nasekljan peteršilj. Naj ga bo kar precej. Preverimo okus in po potrebi še začinjamo. Lačnim ponudimo s kakšnim dobrim kruhom ali rižem, saj je ta gosta juha lahko tudi omaka. 

Deli s prijatelji