KUHAR TEDNA

Poletni recept: pita bread

Objavljeno 12. julij 2017 14.00 | Posodobljeno 12. julij 2017 14.00 | Piše: Š. A.

Zdravo, preprosto in zelo okusno! Kot nalašč za poletne dni.

Foto: Špela Ankele
Ko so v gorenjski metropoli zbirali sredstva za prvi mestni mačjak, je svoj delček v mačji mozaik pristavil tudi Samuel Paljk. Ker je po izobrazbi kuhar, je jasno, da ga je med tem, ko so ljubitelji živali meščanom predstavljali svoje prostovoljno delo, poneslo za vegetarijanski žar.
 
»Rad potujem, in ker imam oči vedno odprte za nove jedi, sem se na enem od potovanj, v Maroku, naučil pripravljati kruhke brez kvasa,« je ozadje jedi, ki jo lahko povsem prilagodimo svojemu okusu in vsebini hladilnika ali jo celo postavimo v središče lagodnega popoldanskega piknika, opisal Kranjčan.
 
Ko je pripravljal pito zanimivega imena, je radovednim pojasnil še, da po dvanajstletnem delu v manekenstvu ni zajadral nazaj za štedilnik, ampak se je zdaj raje posvetil fizioterapiji.
 
S takšnim prigrizkom z veliko zelenjave in višjo kislino se bodo ujela sveža mlada bela vina, od rebule, sauvignona do sivega pinota, pinele, svetuje sommelierka Mira Šemić.
Za 4 osebe:
 
Kruh brez kvasa
 
  • 350 g fino mlete moke
  • malce pecilnega praška (po želji)
  • približno 2 dl mlačne vode
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 ščepa soli
     
Moko (s pecilnim praškom, če se zanj odločimo) presejemo skupaj, naredimo luknjo v sredini kupčka in vanjo vlijemo vodo, zmešano z oljčnim oljem. »Sem lahko dodamo tudi žličko rjavega sladkorja,« pravi Samuel Paljk. 
 
Vgnetemo v gladko zmes.

Pustimo stati kake pol ure, nato še enkrat pregnetemo. Natrgamo na enake dele in zvaljamo z lesenim valjarjem. Kruhke samo popečemo na žar ponvi – zadostovali bosta po dve minuti na vsaki strani.

Če jih pripravimo vnaprej, jih pozneje lahko samo pogrejemo na ponvi za žar.
 
Nadev
 
  • 250 g dimljenega tofuja
  • malo oljčnega olja
  • nekaj listov zelene solate
  • sezonska zelenjava (redkvice, mlada čebula, kumarice, češnjevi paradižniki)
  • 1 bučka
  • 4 kisle kumarice
Dimljeni tofu narežemo in ga na malo olja popečemo v ponvici. Ko se ohladi, ga ožamemo in po želji začinimo. »Če želimo bolj pikantno jed, uporabimo mleti čili ali kaj podobnega, lahko pa dodamo tudi zelišča ali kaj tretjega,« svetuje kuhar tega tedna.
 
Bučko narežemo na tanke rezine, solimo, popramo in popečemo.
 
Zeleno solato operemo in narežemo na trakove, redkvice narežemo na tanke rezine, kumarice, kisle kumarice in mlado čebulico prav tako, češnjeve paradižnike prepolovimo.
 
Fižolov namaz
  • lonček kuhanega in odcejenega fižola
  • malo oljčnega olja
  • žlica belega balzamičnega kisa
  • sok polovice limone
  • žlička nasekljanega svežega koriandra
  • sol, poper
     
Fižol prepasiramo in zraven vmešamo vse druge sestavine. Poskusimo in dodamo, če je še kaj treba.
 
Sladki gorčični namaz
  • 2 do 3 žlice dijonske gorčice
  • žlička agavinega sirupa
  • sok polovice limete
  • sol
  • malce oljčno olje
Preprosto: zmešamo vse sestavine v gladko omak'co.
 
Namaz iz sojinega jogurta
 
2 dl sojinega jogurta
sol, poper
sveže nasekljana zelišča (bazilika, peteršilj in koriander se odlično obnesejo)
malo oljčnega olja
 
Vse našteto zmešamo, poskusimo in začinimo tako, da nam je všeč.
 
Pito bread pripravimo tako, da na polovico še toplega (ali pogretega) kruhka naložimo tisto, kar imamo radi – lahko je to le del sestavin, lahko so vse. Prepognemo in prebodemo z zobotrebci, da se jed ne razpre.
Deli s prijatelji