OSVEŽITEV

Poletje je za špricer

Objavljeno 27. maj 2016 19.30 | Posodobljeno 27. maj 2016 19.30 | Piše: S. N.

Ne komplicirajte: zmešajte primerno ohlajeno vino in mineralno vodo ter uživajte v prijetnem večeru s prijatelji, mešanci po želji dodajte na koščke narezane jagode in listič mete ali pa katero drugo sadje in zelišče.

Brizganec, špricer, špricar – ta, kakor koli mu že rečete, letos v velikem slogu osvaja Slovenijo. Za klasično pijačo potrebujete le dve sestavini, vino in mineralno vodo, mešanici pa lahko dodate še sveže sadje in najljubše zelišče. Pijača mora biti primerno ohlajena, in čeprav je izbira vina velika, poskusite jeruzalemčana, prejemnika nagrade naj špricar 2015. Legendarno vino v kleti Jeruzalem Ormož stekleničijo že od 1968., vsako vodo spremeni v špricer in je kot nalašč za prihajajoče toplo poletje. Tudi zato, ker vsebuje bistveno manj kalorij kot druge pijače, ki jih najdemo v priljubljenih koktajlih: deci jeruzalemčana vsebuje le 70 kcal!

In kako pravilno pripraviti špricer? Najpomembneje je, da ne kompliciramo, pripravimo si ga po svojem okusu. Osnovna zakonitost je, da moramo izbrati suho belo vino, ki ga v razmerju 1:1 zamešamo z ohlajeno mineralno vodo (vino in voda naj bosta ohlajena na 10 do 12 stopinj). V kozarec najprej natočimo vino, dodamo vodo. Dobrega špricerja ni brez dobrega vina. To naj ima pravo razmerje kislin, sladkorjev, ne sme imeti previsoke stopnje alkohola. Jeruzalemčan ima nekoliko višjo stopnjo kislin (6,4 g/l) od sladkorjev (4,5 g/l) in vsebuje 11,5 odstotka alkohola, kar mu daje želelno pitnost in občutek svežine, čemur je prikimala tudi strokovna žirija in mu lani podelila naziv naj špricar 2015.

Pravi špricer se pije iz dvodecilitrskega kozarca, v katerem zamešamo en deciliter vina in prav toliko mineralne vode. Prav nič ne bo narobe, če boste svojega natočili v večji vinski kozarec na peclju, po želji dodamo še sveže sadje in dišeča zelišča in kocko ali dve ledu. Torej: povabite prijatelje in uživajte v brezskrbnosti in brezdelju s temle napitkom. Za enega potrebujete deciliter jeruzalemčana in prav toliko mineralne vode, dve na majhne kose narezani jagodi, dva lističa mete in dve kocki ledu.

Mimogrede: potegujte se za super nagrade, na steklenici jeruzalemčana poiščite unikatno SMS-kodo ali sodelujte prek facebook strani Jeruzalem Ormož. Poletne pakete podarjajo vsak teden, v velikem finalu pa sanjsko potovanje s Kompasom – po lastni izbiri in v vrednosti do 3500 evrov!

 

Deli s prijatelji