VSE TEČE

Poletje je čas za ledenega hemingwaya

Objavljeno 31. julij 2014 19.00 | Posodobljeno 31. julij 2014 19.00 | Piše: Loredana Forte

Do dna lahko osušite tudi več kot eno modro laguno.

Mojito je koktajl, ki je priljubljen v vseh letnih časih, a še posebno poleti, saj prijetno osveži. Svojo svežino nakazuje že z bistro in prozorno ter živo zeleno barvo. Narejen je iz belega kubanskega ruma, zmečkanih listov mete, sveže iztisnjenega soka limete, sladkorja in sodavice ter seveda ledu. Postrežejo ga v visokem prozornem kozarcu s slamico in okrasijo s tankimi rezinami limete ali limone.

Tudi daiquiri je podobno kakor mojito iz belega ruma, ki mu dodajo limonov sok in sladkor. Ime ima po ribiški vasi blizu Santiaga na Kubi, slaven pa je postal tudi zaradi Ernesta Hemingwaya, ki ga je rad in veliko pil. Zdaj je Daiquiri tudi ime blagovne znamke belega ruma. Po slavnem pisatelju ima ime koktajl hemingway, ki je prav tako iz belega ruma kakor mojito in daiquiri, poleg tega pa mu dodajo enako količino pomarančnega likerja in grenivkinega soka ter vse tri sestavine skupaj z zdrobljenim ledom pretresejo v šejkerju, posebni posodi za stresanje koktajlov. Tako premešanega nalijejo v šampanjski kozarec in zalijejo s penečim se vinom ter ponudijo s slamico, kakor je navada pri vseh koktajlih, ki vsebujejo tudi zdrobljeni led.

V vseh barvah mavrice

Poleg s stresanjem oziroma pretresanjem, ki mu nekateri po angleščini rečejo kar šejkanje, koktajle pripravljajo tudi z mešanjem. Stresajo običajno tiste, pri katerih sestavin ni lahko premešati, to je zlasti, če vsebujejo sok, grenčico ali liker. Za mešanje koktajlov uporabljajo poseben barmanski kozarec, vsebnosti od 60 do 70 centilitrov, in posebno barmansko žlico za mešanje. Vsi dobri barmani poleg znanih receptov za koktajle pripravljajo svoj lastni koktajl, s katerim so na primer sodelovali na tekmovanju v pripravljanju koktajlov. Tako za marsikaterega ni natančno znano, iz katerih sestavin je narejen – glavnih seveda ni težko prepoznati, podroben recept in razmerje sestavin ostajata skrivnost. Čeprav so tudi premešani koktajli priljubljeni in po okusu ne zaostajajo za pretresenimi, pa je stresanje v šejkerju del predstave in hkrati doživetja ob pričakovanju izbranega koktajla.

Koktajli lahko vsebujejo vse barve mavrice. Poleti so še posebno priljubljeni hladnih barv, na primer popularni blue lagoon (modra laguna), ki je intenzivne modre barve zaradi vsebovanega likerja blue curaçao. Ta je narejen iz grenkih pomaranč curaçao (izvirno z otoka Curaçao ob zahodni obali Venezuele), kakor nakazuje že ime, in je brezbarven, modra mu je dodana umetno. Vendar seveda ni nujno, da so koktajli narejeni iz alkoholnih pijač, prav tako okusni in privlačnega videza so lahko tudi brezalkoholni. Pri teh likerje navadno nadomestijo z različnimi sadnimi in drugimi sirupi, ki jih mešajo s sadnimi, zelenjavnimi in zeliščnimi sokovi, mineralno vodo, sodavico ali mlekom, jim dodajajo smetano, med, začimbe. Takšne v zadnjem času pripravljajo kar v električnem mešalniku in ponudijo ohlajene.
 

Deli s prijatelji