Okus tedna

Pokovino: zimska trgatev 1997

Objavljeno 03. september 2012 21.00 | Posodobljeno 03. september 2012 21.00 | Piše: Jože Splichal

Vse prej kot amatersko vino.

Pokovino: zimska trgatev 1997.

Na božično jutro leta 1997 so Trobčevi na Kogu imeli ledeno trgatev chardonnayja, sauvignona in laškega rizlinga, k opojno sladkemu vinu pa so v svoji gostilni pri poku ponudili limonovo tortico z rabarbarinim pirejem.

Robert in Mateja Trobec imata gostišče Pri Poku ob sobotah in nedeljah zaklenjeno; takrat sta pogosto v Prlekiji, kjer imata na Kogu vinograd, ki ga obdelujeta z ljubeznijo. Sad te ljubezni je pokovino. Leta 1997 sta grozdje pustila na trtah do božiča, prav v božičnem jutru so potrgali zamrznjene jagode chardonnayja, sauvignona in laškega rizlinga. Tako je nastala ledena trgatev z 10,5 odstotka alkohola: gosto, oljnato, sladko vino, ki je na ocenjevanju na biotehniški fakulteti postalo nič več in nič manj kot amaterski šampion.

Vino je vse prej kot amatersko, prav nič amaterska kajpak ni sladica, ki so jo ponudili h kozarcu tega sladkega vina. Pri Poku so k svojemu šampionu spekli limonovo tortico ter ji dodali rabarbarin pire in masleno skorjico s sezamom in lanom. Nežnost limone in sladkost ledenega vina sta se odlično ujeli! 

Pokovino: zimska trgatev 1997

Robert Trobec je leta 1997 nekaj trsov pustil neobranih vse do božiča: takrat so stisnili zamrznjeno grozdje sort chardonnay, sauvignon in laški rizling in iz njega dobili ledeno trgatev. Ta sladka zvrst ima 10,5 odstotka alkohola. 

Deli s prijatelji