Milena Čakš Eržen je sanitarna svetovalka v živilski dejavnosti v Novi Gorici. V prostem času rada skuha joto in različne testenine: najraje jih pripravi z gamberi in paradižnikom. Jedi je pripravljala v restavraciji hotela Golden Club iz Ajdovščine, kjer ji je pomagal šef kuhinje Matjaž Šinigoj.
Vipavska juha
Bučke na grobo naribamo in za dve uri namočimo v kisu. Stisnemo jih, po potrebi jih lahko speremo pod vodo. Fižol namočimo in skuhamo, čebulo sesekljamo in jo prepražimo. Prepraženi čebuli dodamo krompir, olupljen in narezan na kocke, ter zalijemo z vodo ali osnovo. Preden je kuhano, dodamo pol celega fižola, pol pa ga z vodo, v kateri se je kuhal, pretlačimo. Na koncu dodamo še bučke in prežganje: na olju prepraženi moki dodamo česen in pokuhamo. Za boljši okus lahko dodamo dimljeno kost.
Testenine s pečenico in paradižnikom
Čebulo narežemo na rezance in jo prepražimo na olju. Ko porumeni, dodamo na koščke narezano klobaso, vse skupaj prepražimo in zalijemo z vinom. Ko izpari, dodamo zmešane pelate, sol, poper, sladkor in peperončino, in kuhamo eno uro na majhnem ognju. Če se preveč zgosti, razredčimo z vodo. Testenine skuhamo al dente, jih pomešamo z omako in na koncu naribamo sir.
Palačinke s prvaškimi breskvami
Iz moke, jajc, mleka, sladkorja in soli napravimo žvrkljano testo in spečemo palačinke. Breskve (najboljše so iz Prvačine) narežemo na krhlje, jih prepražimo na maslu, dodamo sladkor in na koncu še zalijemo z rumom, flambiramo ter malo pokuhamo in postrežemo.
Vipavska juha 15 dag krompirja (1 kg 2 €).................................................. 0,3 €10 dag čebule (1 kg 1,5 €).................................................. 0,15 € 10 dag fižola (1 kg 4 €)......................................................... 0,4 € 25 dag bučk (1 kg 3 €)....................................................... 0,75 € 2 dl vinskega kisa (1 l 2 €)..................................................... 0,4 € 0,5 dl olja (1 l 2 €)................................................................ 0,1 € moka (1 kg 0,6 €)............................................................... 0,07 € koruzni zdrob........................................................................ 0,2 € 1 strok česna (1 kg 6 €)...................................................... 0,15 € lovorjev list sol poper Skupaj: 2,52 € Testenine s pečenico in paradižnikom 50 dag testenin (1 kg 2 €) ........................................................ 1 € Palačinke s prvaškimi breskvami 1 jajce (10 jajc 1,6 €)......................................................... 0,16 € Skupaj: 2,89 € Kosilo skupaj: 9,64 € |