Sonja Bogdan Filipčič odlično pripravi zelenjavne rižote, blitvo s sirom in česnom na oljčnem olju ali zelenjavno juho s cvetačo, pa paštašuto in palačinke z vročo čokolado. Sonja je kuhala v restavraciji Planika hotela Gold Cluba iz Ajdovščine, kjer ji je pomagal kuhar Sebastjan Pahor.
Solata z mocarelo in popečenimi šampinjoni
- 120 g mocarele 0,92 €
- 150 g svežih šampinjonov 0,45 €
- 80 g radiča 0,4 €
- 80 g paradižnikov 0,18 €
- 20 g pancete 0,16 €
- 20 g oljčnega olja 0,09€
Skupaj: 2,20 €
Šampinjone prerežemo na štiri dele in jih opečemo. Ohlajenim primešamo narezan radič, paradižnik, mocarelo in panceto. Začinimo po okusu. Pokapamo z oljčnim oljem in balzamičnim kisom.
Testenine z mesno omako
- 150 g mletega mesa (1 kg 5 €) 0,75 €
- 100 g čebule 0,08 €
- 50 g korenja 0,05 €
- 10 g paradižnikovega koncentrata 0,1 €
- 5 g moke 0,03 €
- 3 g sladkorja 0,01 €
- sol
- poper
- lovor
- 400 g testenin (fosilov) 0,80 €
- 100 g oljčnega olja 0,46 €
Skupaj: 2,28 €
Na olju prepražimo čebulo in korenje. Ko čebula porumeni, dodamo meso. Dušimo še približno pol ure, dodamo paradižnikov koncentrat, sladkor in moko. Vse skupaj še malo prepražimo in zalijemo s 3 dl vode. Kuhamo do primerne gostote. Sol, poper in lovor dodamo po okusu.
Palačinke, nadevane z bučo
Palačinke:
- 2 jajci (10 jajc 1,60 €) 0,32 €
- 100 g moke (1 kg 0,66 €) 0,07 €
- 2 dl mleka (1 l 1 €) 0,2 €
- 80 g olja 0,15 €
Nadev:
- 100 g buče vrsta hokaido 0,25 €
- 50 g skute 0,16 €
- 1 jajce 0,16 €
- 30 g sladkorja 0,03 €
Omaka:
- 2 dl mleka 0,2 €
- 2 rumenjaka 0,32 €
- 1 vanilijev sladkor 0,16 €
- 3 g gustina 0,08 €
Skupaj: 2,1 €
Spečemo palačinke. Nadev: bučo narežemo na kocke in jo skuhamo do mehkega. Ohlajeni buči primešamo skuto, jajce in sladkor. Omaka: mleko z vaniljevim sladkorjem zavremo, odstavimo in primešamo rumenjaka ter gustin. Pokuhamo do primerne gostote.