Irma Jančar, upokojena učiteljica razrednega pouka, rada piše in kuha za otroke. Izdala je že kar nekaj knjižic, toda njena ljubezen je še zmeraj predvsem kuhanje. Tudi poleti kdaj naredi zabeljene žgance in zelje, čez pehtranovo potico je pa ni, pravi. Jedi je pripravljala v gostilni Pr Špančku na Škofljici, kjer ji je pomagal kuharski mojster Martin Zver.
Porova kremna juha
Por zrežemo na kolobarje, krompir na kocke, prilijemo vodo, solimo in kuhamo. Medtem na olju prepražimo 2 dag moke in jo zarumenimo. Dodamo strt česen, premešamo, dodamo pol zajemalke vode, da se prežganje razpusti, in ga vlijemo v vodo. Kisli smetani dodamo preostanek moke, malo vode in podmet zakuhamo v vrelo vodo, v kateri se lepo razpusti in juha zgosti. Juho začinimo in popopramo ter kuhamo do mehkega. Nazadnje potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem.
Pražena jetrca
Jetra narežemo na tanke rezine, prav tako tudi čebulo. Čebulo na masti zarumenimo, dodamo jetra in jih med mešanjem na hitro prepražimo. Solimo, popopramo in jed še toplo postrežemo.
Ribezov kolač
Moko, maslo, 3 rumenjake in sladkor zmešamo in pečemo v pečici. Ko je testo pečeno, ga posujemo z svežim ribezom, ribez prekrijemo s stepenim snegom, damo vse skupaj še enkrat v pečico in pečemo, dokler sneg ne zakrkne.
Porova kremna juha 0,5 kg pora (1 kg 2 €).............................................................................. 1 €
20 dag čebule (1 kg 2 €)........................................................................... 0,4 € 10 dag svinjske masti (1 kg 4 €)................................................................ 0,4 € sol poper Skupaj: 3,2 € Ribezov kolač 18 dag moke (1 kg 0,6 €)........................................................................ 0,11 € |