Vlasta Nussdorfer je varuhinja človekovih pravic, publicistka, predavateljica in humanistka. V prostem času se rada poda v kuhinjo. Znana je po odličnih sladicah in predvsem po družinskih srečanjih, na katerih so pomembne vse podrobnosti: vabila, pogrinjki in majhni okraski, ki dajejo srečanju in kulinariki še bolj svečan videz. Vlasta Nussdorfer je svoje poceni kosilo za štiri skuhala v gostilni Druga violina na Starem trgu v Ljubljani.
|
Popečeni kruhki
Rezine kruha popečemo na pol, jih pokapljamo z oljčnim oljem, dodamo malo stisnjenega česna, na koščke narezan paradižnik in prekrijemo z rezinami pršuta. Tako pripravljene kruhke na hitro, za minuto, popečemo v vroči pečici in postrežemo še tople.
Skupaj: 2,7 € |
Pirina rižota
Piro namočimo čez noč. Naslednji dan jo skuhamo v slani vodi (v razmerju 1 proti 3). Odstavimo jo z ognja in pokrito pustimo počivati vsaj deset minut. Medtem na kokosovem maslu na hitro popražimo narezan por ter mu dodamo pirin rižek in nastrgan sir. Vse skupaj pet minut mešamo na šibkem ognju. Preden jed ponudimo, jo potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Krema:
Dekoracija:
Skupaj: 3,96 € |
Limetina tortica
Piškote zmeljemo v drobtine, dodamo stopljeno maslo in zmešamo v maso. Dno tortnega modela pokrijemo s peki papirjem, maso porazdelimo in potlačimo, nato postavimo model za eno uro v hladilnik.
V posodi zmešamo skuto, vaniljev jogurt, sladkor in dodamo stepeno smetano. Želatino namočimo v hladni vodi, v lončku segrejemo sok treh limet in v njem med mešanjem stopimo želatino. Sok vlijemo v skutno zmes in premešamo. Kremo naložimo na testo in torto postavimo za pet ur v hladilnik. Zgornjo plast potresemo z naribano čokolado. (Sama sem dala v spodnjo, piškotno plast malo ruma.)