KOSILO ZA 10 EVROV

Poceni kosilo s tremi hodi

Objavljeno 28. avgust 2015 16.30 | Posodobljeno 28. avgust 2015 16.30 | Piše: Janko Mavec

Paradižnikova juha, piščanec po egipčansko in tiramisu.

Ksenja Jan iz okolice Trojan je dijakinja biotehniškega izobraževalnega centra, smer pek. Želi si nadaljevati šolanje za živilskega tehnologa. Ob strani ji stoji mama Milena, ki z veseljem preizkuša njene nove jedi. Ksenja ima zelo rada testenine, sladice in meso na različne načine. Posebno veselje ji pomenita mesenje testa in peka kruha, tega zelo rada pripravlja. Kuhala je v Gostilni dela v Ljubljani, kjer opravlja tudi prakso.

Paradižnikova juha

  • 1 kg zrelega paradižnika (naberemo doma)
  • 2 čebuli (naberemo doma)
  • 2 vejici sveže bazilike
  • žlica sladkorja 0,02 €
  • sol, poper
  • 0,3 dl oljčnega olja 0,12 €

Skupaj: 0,14 €

Čebulo olupimo, sesekljamo in prepražimo. Paradižnik za nekaj minut potopimo v vročo vodo in olupimo. Narežemo ga na kocke in dodamo k prepraženi čebuli. Dodamo še žlico sladkorja, zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Potresemo z lističi bazilike, začinimo in po želji paradižnik zmeljemo. Juho prelijemo z oljčnim oljem in postrežemo.

Piščanec po egipčansko

  • 400 g piščančjega fileja, narezanega na trakce 3,20 €
  • 1 dl oljčnega olja 0,40 €
  • 100 g svežega korenja 0,07 €
  • 1 čebula 0,18 €
  • 20 g kurkume v prahu
  • 80 g ajdove kaše 0,65 €
  • 1 dl jogurta 0,11 €
  • sol, poper

Skupaj: 4,61 €

Čebulo in korenček na fino sesekljamo. Oboje dobro prepražimo in dodamo piščančje trakce, ki smo jih prej začinili in premešali s kurkumo. Dobro prepražimo in pustimo, da se piščanec zapeče. Po želji zalijemo z zelenjavnim fondom. Ajdo skuhamo in zaščitimo. Jed prelijemo z jogurtom in postrežemo.

Tiramisu

  • 20 baby piškotov 1,80 €
  • 200 g sira maskarpone 2,00 €
  • 1 dl smetane 0,31 €
  • 2 žlici ruma 0,16 €
  • 2 dl ohlajene kave 0,20 €
  • 1 žlica kakava v prahu 0,09 €
  • 2 žlici sladkorja 0,04 €
  • mandljevi lističi za posip 0,60 €

Skupaj: 5,20 € 

Sir maskarpone dobro premešamo, mu dodamo stepeno sladko smetano in sladkor. Ohlajeni kavi dolijemo rum in v mešanico namočimo piškote. V pekač položimo plast namočenih piškotov, čeznje premažemo plast kreme in oboje še enkrat ponovimo. Posujemo s kakavom in lističi mandljev.

Deli s prijatelji