MANJ KOT 8 EVROV

Poceni kosilo: regratova juha, pečene sardele in jabolčni praženec

Objavljeno 29. marec 2014 13.00 | Posodobljeno 29. marec 2014 13.00 | Piše: Janko Mavec

Suzana Rožmarin je nabrala čemaž in regrat, nato pa za slabih osem evrov skuhala kosilo za štiri.

Jabolčni praženec (šmorn). Foto: Janko Mavec

Suzana Rožmarin iz Markovcev, zastopnica antibakterijskih oblačil, zelo rada v tem času nabira razna zelišča in začimbe. Nadvse rada kuha in pripravlja razne solate in divjačino. Polnih 18 let je bila gostinka, tako da ji kuha ni tuja. V prostem času zelo rada strelja na glinaste golobe, kar je družinska tradicija. Kuhala je v Kranju Pr' Matičku, kamor dostikrat zahaja.

Regratova juha

  • 200 g regrata naberemo sami
  • 1 čebula 0,2 €
  • 1 strok česna 0,25 €
  • 60 g masla 0,36 € (kg 6 €)
  • 150 ml sladke smetane 0,9 €
  • 4 jajca 0,48 €
  • sol
  • voda (lahko tudi domača čista juha)

Skupaj: 2,19 €

Na maslu popražimo na drobno nasekljano čebulo in česen. Dodamo na drobno narezan regrat, malo popražimo in zalijemo z vodo. Počakamo, da juha zavre, jo odstavimo in zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo sladko smetano, solimo in kuhamo še 5 minut. Medtem smo na trdo skuhali jajce. Narežemo ga na lističe in jih položimo v servirano juho.

Pečene sardele in čemaževa solata

 image
 Suzana Rožmarin. Foto: Janko Mavec
  • 800 g sardel 3 €
  • žlica olja 0,1 €
  • 600 g krompirja 0,36 €
  • 1 čebula 0,2 €
  • 4 žlice oljčnega olja 0,6 € (l 6 €)
  • 5 žlic kisa 0,06 € (l 0,6 €)
  • sol, poper
  • 300 g čemaža naberemo sami

Skupaj: 4,32 €

Neolupljen krompir skuhamo, ga ohladimo in narežemo na lističe. Dodamo na tanke lističe narezano čebulo in nasekljan čemaž, olje in kis ter solimo in popramo. Dobro premešamo in po želji dodamo kako začimbo.

Ribe očistimo, operemo in jih osušimo s papirnato brisačo. Sardele spečemo na ponvi za žar, ki jo lahko malo pokapljamo z oljem. Postrežemo tople, zraven ponudimo čemaževo solato.

Jabolčni praženec (šmorn)

  • 300 ml mleka 0,24 € (l 0,8 €)
  • 250 g moke 0,18 € (kg 0,7 €)
  • 3 jajca 0,36 €
  • 1 vaniljev sladkor 0,18 €
  • 40 g sladkorja 0,04 €
  • 50 g olja 0,08 €
  • 20 g masla 0,14 €
  • 1 kislo jabolko 0,15 €

Skupaj: 1,37 €

V polovično količino mleka zamešamo rumenjake in moko. Solimo, dodamo vaniljev sladkor in pol sladkorja. Vse dobro zmešamo in primešamo preostalo mleko in pustimo stati nekaj minut. Primešamo trd sneg, ki smo ga naredili iz beljakov, dodamo še naribano jabolko in vse skupaj rahlo zmešamo. V ponvi segrejemo olje, prilijemo testo in damo ponev v segreto pečico, da se testo dvigne. Ko je testo zapečeno, ga z lesenimi vilicami razdrobimo. Tako zdrobljeno maso še malo popražimo na štedilniku. Praženec postrežemo še vroč. 

Deli s prijatelji