MANJ KOT 10 EVROV

Poceni kosilo: regrat, obara in čokoladni duet

Objavljeno 06. april 2014 14.00 | Posodobljeno 06. april 2014 14.00 | Piše: Janko Mavec

Dejan Pfeifer iz Ljubljane je skuhal kosilo za štiri lačne, če se pomujamo in regrat in čemaž naberemo sami, za sestavine odštejemo manj kot deset evrov.

Regratova solata. Foto: Janko Mavec

Oblikovalec Dejan Pfeifer iz Ljubljane je mojster za ohranjanje kulturne dediščine in eden redkih modernih rokodelskih mojstrov. Na Metelkovi je ustanovil malo podjetje Studio drevo, kjer ustvarja ročno izdelane lesene žlice, kuhinjske deske, pohištvo (stoli, pručke, mize). Za izdelavo uporablja sadno drevje (oreh, češnja, hruška). Rad ima preproste jedi na žlico in domače sladice, sicer pa je velik ljubitelj azijske hrane. Dejan je tudi velik ljubitelj psov, saj ga njegov dalmatinec spremlja noč in dan.

Regratova solata

  • 500 g očiščenega regrata (naberemo ga sami)
  • šopek čemaža (naberemo ga sami)
  • 4 krompirji (stari) 0,4 € (kg 0,6 €)
  • 2 jajci 0,24 €
  • olje 0,1 € (l 1,8 €)
  • kis 0,1 € (l 0,86 € jabolčni)

Skupaj: 0,84 €

Nabrani regrat dobro očistimo in operemo. Damo kuhat krompir, ki še vročega olupimo in narežemo (s tem se regrat malo zmehča). Dodamo nasekljan čemaž, narezana trdo kuhana jajčka, solimo in zabelimo. Zraven ponudimo popečene kruhke.

Piščančja obara

 image
 Dejan Pfeifer. Foto: Janko Mavec
  • 600 g piščanca 1,8 € (kg 3 €)
  • 200 g zamrznjene zelenjave 
(grah, cvetača, stročji fižol) 0,45 €
  • 1 čebula 0,2 €
  • 2 stroka česna 0,5 €
  • žlica moke
  • 1 koren 0,1 €
  • lovor
  • majaron
  • sol

Skupaj: 3,05 €

Piščančje meso (mešano) narežemo na manjše kose in jih nasolimo. Na vročem olju prepražimo nasekljano čebulo, korenje, česen in piščančje meso. Poprašimo z moko in še malo popražimo, zalijemo z malo vode ter dodamo zamrznjeno zelenjavo. Dušimo do mehkega in po potrebi dolijemo vodo. Dodamo lovor in majaron ter kuhamo do mehkega.

Po želji naredimo majhne žličnike, in sicer v skledo ubijemo jajce, dodamo sol, moko in malo mlačne vode. Testo mora biti mehko, da gre lažje z žlice, da se ne vleče (testo naj ima majhne luknjice). Žličnike kuhamo v obari okoli 18 min (da niso ne pretrdi ne premehki).

Čokoladni duet

Biskvit

  • 3 jajca 0,36 €
  • 3 žlice sladkorja 0,18 €
  • 1 ščep soli
  • 1 ščep cimeta
  • 3 žlice moke 0,12 €
  • sok ene pomaranče in lupinica 0,1 €

Temna čokoladna krema

  • 100 g temne čokolade 0,9 €
  • 300 ml smetane za stepanje 0,9 €
  • 30 g masla 0,12 €
  • 90 g vode

Bela čokoladna krema

  • 100 g bele čokolade 1 €
  • 300 ml sladke smetane 0,9 €
  • 120 g masla 0,72 €
  • limonada 0,5 €

Skupaj: 5,8 € 

Biskvit: rumenjake ločimo od beljakov. V rumenjake dodamo sladkor in penasto umešamo, dodamo sok pomaranče. Beljakom dodamo ščep soli in stepemo v trd sneg. Nato ga umešamo v rumenjake, dodamo moko, cimet in pomarančno lupinico. Pečemo od 10 do 15 minut na 180 stopinj.

Krema: čokolado stopimo z maslom in vodo, umešamo rahlo stepeno smetano in kremo vlijemo na ohlajeni biskvit, ki smo ga predhodno navlažili z limonado. Počakamo, da se krema strdi. Nato ponovimo postopek z belo čokolado. 

Kosilo za 4 osebe skupaj: 9,69 €

Deli s prijatelji