POD DESET EVROV

Poceni kosilo: kozice z zelenjavo, sardele na žaru in sladoledna pita

Objavljeno 30. januar 2014 14.20 | Posodobljeno 30. januar 2014 14.21 | Piše: Janko Mavec

V Plati je Sanja Pahernik skuhala kozice z zelenjavo, sardele na žaru in sladoledno limonovo pito, sestavine za to so stale 9,21 evra.

Sardele na žaru s tržaško omako. Foto: Janko Mavec

Sanja Pahernik je osebna trenerka in lastnica vadbenega centra Maxxfit na Kajuhovi v Ljubljani; svoje znanje je pridobila in izpopolnila na šolanju v Ameriki. Zelo pazi na svojo prehrano, zato v Plati vedno uživa, ker si lahko sama nabira sestavine za obed. V Plati je skuhala kozice z zelenjavo, sardele na žaru in sladoledno limonovo pito.

Kozice z zelenjavo

  • 4 večje kozice 0,8 €
  • 1 bučka 0,1 €
  • 1 jajčevec 0,15 €
  • 20 dag rukole 1 €
  • listnato testo 0,5 €
  • 2 dl belega vina 0,2 €
  • 20 dag sladke smetane 0,8 €
  • 2 jajci 0,28 €
  • ščep muškatnega oreška
  • noževa konica rdeče paprike
  • sol

Skupaj: 3,83 €

Najprej pripravimo čašice za koktajl. Listnato testo razvaljamo in naredimo krogce v velikosti vinskega kozarca. Za eno čašo bomo potrebovali tri kroge, na dveh v sredini naredimo še po eno luknjo, tako da dobimo obroč. Spodaj postavimo cel krog, ga premažemo z jajcem in naložimo oba obročka, ki ju prav tako premažemo z jajcem in pečemo v pečici, da lepo porjavijo. Za koktajl prevremo sladko smetano, dodamo vino in začimbe ter počakamo, da se omaka poveže. Prelijemo v ohlajene čašice in vanje postavimo na žaru popečene kozice. Na žaru spečemo tudi bučko in jajčevec, ki ju začinimo z oljčnim oljem in soljo.

image
                     Sanja Pahernik. Foto: Janko Mavec

Sardele na žaru s tržaško omako

  • 60 dag očiščenih sardel (1 kg 4 €) 2,4 €
  • 1 paradižnik 0,2 €
  • 2 stroka česna 0,5 €
  • oljčno olje 0,15 €
  • peteršilj

Skupaj: 3,25 €

Sardele očistimo lusk in glav in jih speremo pod tekočo vodo. Nato jih osušimo in na hitro popečemo na vročem žaru. Dodamo paradižnik za okras in svežino. Tržaško omako naredimo iz oljčnega olja, česna, peteršilja in soli in postrežemo s kruhom, popečenim na žaru.


Sladoledna limonova pita

  • 2 limoni 0,35 €
  • 1 vaniljev sladkor 0,18 €
  • 4 kepice limonovega sladoleda 0,8 €
  • rezina krhkega testa 0,8 €

Skupaj: 2,13 € 

Spečemo krhko testo za pito in ga razrežemo na trikotnike. Podlogo položimo na krožnik in prepojimo z limonovim sokom, zmešanim z vaniljevim sladkorjem. Na testo položimo kepico limonovega sladoleda, dodamo smetano in potresemo z naribano lupinico limone. Na vrh dodamo dva koščka rezinic iz sušenega beljaka, stepenega v sneg, zmešanega z 2 žlicama sladkorja in 2 žlicama limonovega soka.

Deli s prijatelji