KOSILO ZA 10 EVROV

Poceni kosilo: dvobarvna juha, sarmice in čežana

Objavljeno 12. december 2013 13.50 | Posodobljeno 12. december 2013 13.51 | Piše: Janko Mavec

Za devet evrov pripravite rdeče-rumeno juho, sarmice in jabolčno čežano z limonovo in pomarančno lupinico.

Vinka Ilič je poklicna kuharica v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga. Že vrsto let razvaja svoje gojence z različnimi dobrotami. Rada pripravlja kremne juhe, jedi na žlico in razne praznične jedi, ki pridejo na mize v tem mesecu. Kuhala je v Drugi violini na Starem trgu v Ljubljani.

Rdeče-rumena juha (juha iz dveh vrst paprik)
image

  • 4 rdeče paprike 1 €
  • 4 rumene paprike 1 €
  • 1 čebula 0,2 €
  • 1 strok česna 0,25 €
  • 2 žlici olja 0,18 €
  • 6 dl vode
  • sol
  • poper
  • sladkor
  • meta
  • limona 0,15 €

Skupaj: 2,78 €


  • Paprike 10 minut pečemo v pečici, segreti na 250 stopinj. Damo jih v plastično posodo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Potem jih olupimo.
     
  • Čebulo nasekljamo, prepražimo, dodamo česen in narezane paprike ter dušimo 5 minut. Prilijemo vodo in limonov sok po okusu, začinimo s soljo, poprom in sladkorjem ter pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Sarmice

  • manjša glava kislega zelja 2 €
  • 40 dag mletega mešanega mesa (1 kg 3,4 €) 1,36 €
  • 8 dag riža 0,1 €
  • 1 čebula 0,2 €
  • strok česna 0,25 €
  • 1 jajce 0,15 €
  • sol
  • poper
  • rdeča sladka mleta paprika 0,12 €
  • 10 dag suhega prekajenega mesa (1 kg 6 €) 0,6 €
  • 1 žlica paradižnikove mezge 0,2 €

Skupaj: 4,98 €

  • Napol skuhamo riž, dodamo meso, praženo čebulo, strt česen, jajce in začimbe. Zmešamo. Po žlico zmesi zavijemo v liste zelja in delamo čim manjše sarme.
     
  • Sarmice prekrijemo z vodo, dodamo prekajeno meso in kuhamo najmanj eno uro na majhnem ognju. Dodamo prežganje iz paprike in paradižnikove mezge in kratko pokuhamo.
     
  • (Zraven ponudimo slan ali pa pire krompir.)
    image

Jabolčna čezana z limonovo in pomarančno lupinico

  • 1 kg jabolk 0,85 €
  • 1 vaniljev sladkor 0,17 €
  • lupina ene 1 bio limone in 1 bio pomaranče 0,3 €

Skupaj: 1,32 €

Jabolka olupimo, izdolbemo in prilijemo vodo. Dodamo vaniljev sladkor in kuhamo približno 15 minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom, nastrgamo lupino limone in pomaranče in postrežemo v steklenih skledicah.

Deli s prijatelji