Vinka Ilič je poklicna kuharica v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga. Že vrsto let razvaja svoje gojence z različnimi dobrotami. Rada pripravlja kremne juhe, jedi na žlico in razne praznične jedi, ki pridejo na mize v tem mesecu. Kuhala je v Drugi violini na Starem trgu v Ljubljani.
Rdeče-rumena juha (juha iz dveh vrst paprik)
- 4 rdeče paprike 1 €
- 4 rumene paprike 1 €
- 1 čebula 0,2 €
- 1 strok česna 0,25 €
- 2 žlici olja 0,18 €
- 6 dl vode
- sol
- poper
- sladkor
- meta
- limona 0,15 €
Skupaj: 2,78 €
- Paprike 10 minut pečemo v pečici, segreti na 250 stopinj. Damo jih v plastično posodo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Potem jih olupimo.
- Čebulo nasekljamo, prepražimo, dodamo česen in narezane paprike ter dušimo 5 minut. Prilijemo vodo in limonov sok po okusu, začinimo s soljo, poprom in sladkorjem ter pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Sarmice
- manjša glava kislega zelja 2 €
- 40 dag mletega mešanega mesa (1 kg 3,4 €) 1,36 €
- 8 dag riža 0,1 €
- 1 čebula 0,2 €
- strok česna 0,25 €
- 1 jajce 0,15 €
- sol
- poper
- rdeča sladka mleta paprika 0,12 €
- 10 dag suhega prekajenega mesa (1 kg 6 €) 0,6 €
- 1 žlica paradižnikove mezge 0,2 €
Skupaj: 4,98 €
- Napol skuhamo riž, dodamo meso, praženo čebulo, strt česen, jajce in začimbe. Zmešamo. Po žlico zmesi zavijemo v liste zelja in delamo čim manjše sarme.
- Sarmice prekrijemo z vodo, dodamo prekajeno meso in kuhamo najmanj eno uro na majhnem ognju. Dodamo prežganje iz paprike in paradižnikove mezge in kratko pokuhamo.
- (Zraven ponudimo slan ali pa pire krompir.)
Jabolčna čezana z limonovo in pomarančno lupinico
- 1 kg jabolk 0,85 €
- 1 vaniljev sladkor 0,17 €
- lupina ene 1 bio limone in 1 bio pomaranče 0,3 €
Skupaj: 1,32 €
Jabolka olupimo, izdolbemo in prilijemo vodo. Dodamo vaniljev sladkor in kuhamo približno 15 minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom, nastrgamo lupino limone in pomaranče in postrežemo v steklenih skledicah.