Sirarka Helena s kmetije Pr' Gabršk v Tuhinjski dolini že nekaj let pridno prideluje različne sirarske izdelke.
Poleg skute, jogurta, mleka, zorenega sira so se začeli letos intenzivno ukvarjati tudi s pridelavo trniča, za kar jo je navdušil Janez Bratovž, ki ga pot občasno zanese na kmetijo. Helena je odlična kuharica, ki rada pripravlja domače preproste kmečke jedi.
Čemažev namaz
- 250 g masla 1,45 €
- 500 g čemaža (naberemo sami)
- 4 polnozrnate štručke 1 €
Skupaj 2,45 €
Liste čemaža dobro operemo in jih na drobno nasekljamo. V mešalnik stresemo maslo in čemaž ter pustimo, da se dobro premeša. Po želji malce solimo in dodamo kanček limone za okus. Štručke narežemo na primerne koščke in jih namažemo s čemaževim namazom. Kruhke malce popečemo. Namesto masla lahko uporabimo skuto, malo smetane in kapljico oljčnega olja.
Testenine s trničem
Sirarka Helena. Foto: Janko Mavec |
- 300 g širokih rezancev 0,9 €
- sol
- 100 g slanine 0,6 €
- 120 g rdečega radiča 0,3 €
- lonček smetane 250 g 0,85 €
- trnič 0,7 €
Skupaj 3,35 €
Rezance skuhamo v slani vodi. Medtem prepražimo slanino, dodamo radič, nato še smetano, vmešamo odcejene testenine. Povrhu nastrgamo trnič.
Skutni tiramisu z marelicami
- 200 g keksov (baby) 0,7 €
- 400 g skute 1,2 €
- 400 g sladke smetane 1,28 €
- 4 žlice sladkorja 0,14 €
- 1 vaniljev sladkor 0,14 €
- 400 g vloženih marelic 0,7 €
Skupaj 4,16 €
Posebej zmešamo navadni in vaniljev sladkor, dodamo približno 1 dl sladke smetane in gladko zmešamo. Posebej stepemo preostalo smetano in jo vmešamo v skutno maso. Marelice iz kompota precedimo, s tekočino pa prelijemo kekse. Tako namočene kekse premažemo s polovico skutne mase. Povrhu naložimo marelice in ponovno namočene kekse, ki jih prekrijemo s preostalo maso. Cel pladenj (ali pekač) postavimo na hladno, da se vse skupaj ohladi.
Kosilo za 4 osebe skupaj: 9,96 evra.