KOSILO POD 10 EVROV

Poceni: domača pašteta, testenine in skutni zavitek

Objavljeno 10. oktober 2012 16.10 | Posodobljeno 10. oktober 2012 15.14 | Piše: Janko Mavec

Domača paštetka, testenine z zelenjavo in skutni zavitek z jabolki stanejo 9,14 evra.

Gabi Ojsteršek je poslovna direktorica v gostišču Miran v Dramljah. Kljub kroničnemu pomanjkanju časa doma rada pripravi lahko rižoto, kakšno morsko jed, skutni zavitek ali palačinke z domačo marmelado. Za zimo pripravlja zeliščne namaze, marmelade, vlaga gobe in dela sokove. Najraje je preproste domače jedi. Gabi je kajpak kuhala v gostišču Miran.

Domača paštetka

Najprej meso in mastno slanino zmeljemo zelo na drobno, dodamo na drobno nasekljano čebulo, stisnjen česen in preostale sestavine. Vse dobro premešamo. Kozarce napolnimo do treh četrtin. V posodo, kjer se bodo kuhali kozarci s pašteto, damo kuhinjsko servieto, nanjo naložimo kozarce, na katere damo pokrovčke (vendar ne zapremo), in v posodo nalijemo vodo (do tiste višine, kot je pašteta v kozarcih). Kuhamo 2–3 ure, nato jih poberemo iz vode. Kozarce zapremo s pokrovi in jih zavijemo v brisačo. Ko se ohladijo, jih hranimo na hladnem.

Testenine z zelenjavo

Testenine kuhamo v vreli vodi. Medtem očistimo zelenjavo, jo narežemo in prepražimo na vročem olivnem olju in nato dodamo kuhane testenine. Na koncu dodamo sesekljano baziliko in serviramo.

Skutni zavitek z jabolki

Vodo zmešamo s stepenim jajcem, soljo in sladkorjem. Dodamo moko in dobro pregnetemo. Položimo testo na pomokano desko in ga gnetemo 10 minut (oziroma toliko časa, dokler ne postane voljno). Pustimo pokritega v naoljeni in topli posodi eno uro. Nato razgrnemo po mizi prt, dovolj velik, da visi čez stranice. Rahlo ga pomokamo in položimo testo v središče. Z valjarjem ga zvaljamo v krog. Potisnemo roko pod krog in ga pustimo ležati na hrbtni strani roke z dlanmi navzdol. Razgrnemo testo po mizi. Vlečemo ga navzven, medtem ko se premikamo okoli mize. Testo mora postati tanko kot papir. Odrežemo debelejše robove, ki visijo navzdol, ostane jih le nekaj centimetrov. Poškropimo z maslom. Nato razgrnemo po testu nadev. Vse skupaj mehko zvijemo, tako da dvigamo prt. 

Jabolčni nadev: Pripravimo stopljeno maslo. Olupimo in tanko narežemo jabolka. Dodamo sladkor in cimet ter zmešamo. Nadev razgrnemo po pomaščenem testu in potresemo z rozinami. Vse skupaj zvijemo, da dobimo zavitek. Vložimo ga v pekač in premažemo z maslom.

Sirov nadev: Zdrobimo skuto, dodamo kislo smetano, sol, sladkor in dobro razžvrkljana jajca. Prilijemo limonov sok. Razgrnemo testo in ga premažemo s stopljenim maslom. Naložimo sirov nadev in posujemo s popraženimi krušnimi drobtinami. Zvijemo. Zavitek vložimo v dobro namaščen pekač. Premažemo s stopljenim maslom. Pečemo na 180 stopinjah 45 minut.

image

Domača paštetka

  • 30 dag piščančjih jeter (1 kg 3 €) 0,9 €
  • 10 dag mastne slanine (1 kg 6 €) 0,6 €
  • 5 dag teletine 
(1 kg 7 €) 0,35 €
  • 1 čebula 0,2 €
  • 1 strok česna 0,2 €
  • sol
  • poper
  • majaron
  • Skupaj: 2,25 €

Testenine z zelenjavo

  • 40 dag testenin 
(1 kg 2 €) 0,8 €
  • 40 dag zelenjave (čebula, česen, paprika, por, paradižnik, korenček, bučke …) 1 €
  • 1 dl olivnega olja 
(1 l 4,60 €) 0,46 €
  • sol
  • poper
  • bazilika
  • Skupaj: 2,26 €

Skutni zavitek z jabolki

  • 50 dag tankega vlečenega testa 1,19 €

Jabolčni nadev:

  • 50 dag kislih jabolk 
(1 kg 2 €) 1 €
  • 1 dag masla 
(1 kg 6 €) 0,06 €
  • 1 dag (žlička) cimeta 0,42 €
  • 1 žlica rozin 
(25 dag 1,19 €) 0,2 €
  • sladkor 0,1 €

Sirov nadev:

  • 20 dag suhe skute 0,75 €
  • 1 dl kisle smetane 0,3 €
  • 1 žlička soli
  • 1 jajce 0,15 €
  • 1 žlička limonovega soka 0,05 €
  • 1 žlica krušnih drobtin 0,1 €
  • 1 dag stopljenega masla 0,06 €
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja 0,15 €
  • sladkor (po potrebi) 0,1 €
  • Skupaj: 4,63 €
Deli s prijatelji