Manja Melnik je diplomantka tržnega komuniciranja. Slovi kot kuharica, ki rada pripravlja različne solate, rižoto z bučkami in gamberi; najljubše so ji jedi po mediteranskem vzorcu. Manja je s pomočjo Jovanke Samardžija kuhala v restavraciji hotela Mrak v Ljubljani.
Bučna juha
Na maslu prepražimo na tanko narezano čebulo in dodamo na kose narezano bučo in krompir. Kuhamo do mehkega. Dodamo muškatni orešček in bučno olje in maso zmešamo s paličnim mešalnikom. Zalijemo z vodo, dodamo sol, poper po potrebi in pustimo na zmernem ognju še četrt ure. Ko serviramo, dodamo žlico kisle smetane.
Rezine puranjih prsi na rukoli
Puranje prsi narežemo na rezance, popečemo na žaru (ali v ponvi za žar), solimo in popopramo. Pripravimo rukolo z oljčnim oljem, balzamičnim kisom in posolimo. Dodamo puranje rezance in posujemo s parmezanom.
Smetanova strjenka z jagodnim prelivom
Sladki smetani dodamo vaniljev sladkor in raztopljeno želatino in vse skupaj zavremo. Ohladimo in ročno mešamo. Pripravljeno maso vlijemo v modelčke in postavimo v hladilnik. Prekuhane jagode s sladkorjem zmešamo in ohladimo.
Bučna juha
40 dag buče (1 kg 3 €) 1,20 €
1 krompir (1 kg 1 €) 0,20 €
1 čebula (1 kg 2 €) 0,30 €
ščepec muškatnega oreščka
sol
poper
1 žlica masla (250 g 1,25 €) 0,12 €
4 žlice bučnega olja (1 l 6 €) 0,6 €
4 žlice kisle smetane (180 g 0,88 €) 0,4 €
Skupaj: 2,82 €
Rezine puranjih prsi na rukoli
60 dag puranjih prsi (1 kg 4 €) 2,4 €
sol
poper
20 dag rukole (1 kg 8 €) 1,6 €
0,1 dl oljčnega olja (1 l 6 €) 0,06 €
0,1 dl balzamičnega kisa (1 l 3 €) 0,03€
parmezan 0,2 €
Skupaj: 4,29 €
Smetanova strjenka z jagodnim prelivom
0,4 l sladke smetane (1 l 2 €) 0,8 €
1 zavitek vaniljevega sladkorja 0,17 €
90 g sladkorja (1 kg 1 €) 0,09 €
40 dag jagod (1 kg 2 €) 0,8 €
Skupaj: 1,86 €
Kosilo za 4 osebe skupaj: 8,97 €