RECEPT

Počasi pečeni jagenjček po receptu Gordona Ramsayja

Objavljeno 23. oktober 2014 15.00 | Posodobljeno 23. oktober 2014 14.52 | Piše: Da. M.

Razkrivamo vam slasten recept kuharskega mojstra.

Ljubitelji kulinarike in tisti, ki se receptov največjih kuharskih mojstrov rad lotijo tudi sam, bodo zagotovo navdušeno spremljali, kaj bo pripravil Gordon Ramsay, ki že več kot 25 let kuha v profesionalnih kuhinjah. Učil se je pri najboljših kuharjih na svetu in je prav tako izučil nekatere izmed najboljših. Znan je kot voditelj več resničnostih oddaj o kuhanju, pri katerih se je izkazal kot neizprosen, strog in izjemno zahteven učitelj, ki prisega le na najboljši končni rezultat.

S svojo oddajo, s katero prihaja na 24Kitchen, pa se bo predstavil v drugačni luči. V oddaji bo opustil kompleksnost in težavnost ter nas naučil z lahkoto kuhati čudovite jedi. Poslanstvo oddaje je v domačih kuharjih vzbuditi veselje do kuhanja ter jim dati samozavest in navdih, da se ga lotijo. Gordon bo navdušil s sodobnimi recepti, ki so preprosti, dostopni ter osupljivi. Strokovno znanje najboljšega svetovnega kuharja, ki ga je nabiral skozi vse življenje, je povzeto v desetih slastnih polurnih epizodah.

Za pokušino vam predstavljamo njegov recept, s katerim lahko pripravite slastnega jagenjčka.

image

  • Počasi pečeni pekoči jagenjček (za štiri osebe)

Sestavine:

  • 4 kotleti jagenjčka
  • olivno olje
  • 2 olupljena in narezana krompirja
  • čebula, narezana na drobne koščke
  • 2 lovorjeva lista
  • 750 ml rdečega vina
  • 500 ml piščančje jušne osnove
  • šopek metinih listov za dekoracijo


Za marinado:

  • 1 ali 2 zelena čilija, očiščena pečk in narezana
  • 1 ali 2 rdeča čilija, očiščena pečk in narezana
  • 2 čajni žlički paprike v prahu
  • 2 čajni žlički sušenega origana
  • 1 čajna žlička semen kumine
  • 2 cimetovi palčki, prepolovljeni
  • 3 stroki česna, olupljeni, grobo nasekljani
  • olivno olje
  • morska sol in črni poper


Priprava:

Najprej pripravite marinado. Zmešajte vse sestavine (uporabite le en čili, če ne marate preveč pekoče hrane). Mešanico vtrite v jagenjčka, da bo dobil aromo. Lahko ga takoj spečete, če pa vam čas dopušča, ga pokrijte in pustite stati v marinadi vsaj eno uro, še bolje pa čez noč.

Pečico ogrejte na 160 stopinj.

Segrejte posodo, ki je primerna tudi za pečico, zlijte vanjo dve žlici olivnega olja in šest minut pecite jagenjčka. Zapecite ga z vseh strani in dodajte čilije ter cimet iz marinade.

V posodo dodajte korenje, čebulo in lovorjeve liste ter pražite minute ali dve. Jagenjčka dvignite, da počiva na vrhu zelenjave. Prilijte rdeče vino in premešajte zelenjavo na dnu posode. Pustite, da zavre, in kuhajte sedem do osem minut, nato dodajte jušno osnovo, ponovno zavrite. Odkrito posodo nato prestavite v pečico. Pecite tri ure, dokler meso ni res mehko in omaka zgoščena. Če se vam med peko zdi, da se zgornji del jagenjčka suši, ga polijte z maščobo in ga večkrat obrnite.

Meso vzemite iz pečice in pri serviranju nanj potresite na drobce raztrgane metine liste ter ga politje z žlico omake, v kateri se je pripravljalo.  

Deli s prijatelji