Pred meseci odprti novi hotel Plaza v ljubljanskem mestu nakupov ima več kot 200 sob. Kakšno restavracijo imajo v hotelu s štirimi zvezdicami? Za chefa so v Zlatarni Celje, lastnici hotela Plaza, najeli Tomaža Grma, znanega ljubljanskega gostinca, ki je kariero ustvarjal tudi na severu Norveške, po vrnitvi v domovino pa je imel več let uveljavljeno restavracijo na Viču. Njegova naloga v restavraciji Plaza je, kot sam pravi, postaviti trdne temelje klasične restavracije, kakršno po navadi zahtevajo poslovneži, ki bodo kajpak najpomembnejši hotelski gostje. Po slovenske specialitete pa bodo morali (žal) v druge ljubljanske restavracije.
Grmova norveška kulinarična izkušnja se je pokazala na prvem krožniku degustacijskega menija: z v akvavitu mariniranim norveškim lososom, ki je bil položen na sveže zelje, narezano na tanke trakove. Akvavit je znano skandinavsko žganje z vsaj 40 odstotki alkohola. Zraven so ponudili topel toast in kozarec suhe penine medot brut.
Tudi z drugim krožnikom smo plavali v morju, saj so glavno besedo imeli kraljevi raki, ki so jih v kuhinji položili na zelenjavni kuskus in ga obogatili in obarvali z žafranovo omako. Zraven so natočili kozarec Kupljenovega roseja iz modrega burgundca (bolj znano ime za to vinsko sorto je kajpak modri pinot) letnik 2010.
Za glavno jed so pripravili pečene jagenjčkove zarebrnice, zraven pa so ponudili krompirjev pire s poletnim črnim tartufom. Hišni sommelier je za vinsko spremljavo predlagal duet lex letnik 2006 iz kleti Brica Edija Simčiča.
Končali smo s čokoladno simfonijo, tortico iz bele in temne čokolade, prepojeno z jamajškim rumom. Namesto sladkega vina pa so k torti nalili kozarček enega najbolj znanih kubanskih rumov, matusalem, in sicer gran reserva; ta rum je bil staran 15 let, preden so ga polnili v steklenice.
Dobro je vedeti
- Restavracija Plaza (v hotelu Plaza)
- chef Tomaž Grm
- Bratislavska 8, 1000 Ljubljana
- tel.: 00386(0)1 243 00 00
- e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- urnik: Vse dni v tednu od 12. do 22. ure.
- sedeži: 250
- degustacijski meni: po dogovoru, 4 hodi 38 evrov, brez vina
- vinska klet: 100 etiket
- kreditne kartice: vse