V restavraciji Pikol v Rožni Dolini pri Novi Gorici so pripravili spoj okusov jedi in piva za zmago nad stereotipi, kot so sami povedali, ko so povabili italijanskega proizvajalca piva pivovarne Birra del Borgo, ki prihaja iz majhnega mesta Borgorose v pokrajini Rieti.
Da je mladi lastnik Leonardo di Vincenzo začel variti ta napitek, se je zgodilo povsem po naključju, ko je kot mladi raziskovalec, sicer študent biologije, zase naredil pivo. Takrat je vedel, da je to tisto, kar želi početi, in odločil se je za profesionalno pot v tej panogi. V dobrih 12 letih je postalo njihovo pivo svetovno znano, lahko ga pijete v prestižnih lokalih na različnih koncih sveta. K Pikolu je prišel sam Leonardo predstavit svoja piva in poskusit mojstrovine iz njihove kuhinje. Šefinja Maruška Gašparin je ponovno dokazala, da ji novosti niso tuje, ko je sestavila jedilnik, ki se je odlično ujel z Leonardovimi pivi.
Za začetek kranjska klobasa
Pa gremo od začetka, seveda so Gašparinovi najprej postregli z dobrodošlico, kranjsko klobaso, ki se je pred kratkim zapisala v zgodovino slovenskih jedi in dobila mesto v svoji knjigi. Karpačo iz irskega goveda z zbrincem in začinjen z balzamičnim kisom sesto senso, ki je sledil, se je odlično ujel s pivom duchessa, ki so mu poleg ječmena dodali še piro, zelo osvežilno, s 5,8 odstotka alkohola, primerno kot aperitiv ali za predjed. K uveljavljeni hišni specialiteti, moškatni hobotnici, tokrat kuhani v pivu enkir s cedrovim pirejem in porom, so kajpak natočili prav enkir. To pivo s 6,1 odstotka alkohola je narejeno pretežno iz starodavnega žita enkir, je nežno in mehko, zato se je odlično podalo k izbranemu krožniku.
Leonardo za svoje izdelke uporablja ameriški hmelj, ki je bolj aromatičen. K istrskim fužem, zabeljenim z divjimi šparglji in razcefranim mesom, so natočili kozarec piva reale. Tudi ob tem krožniku je Maruška zadela v polno, saj se je to intenzivno in obstojno pivo s 6,4 odstotka alkohola odlično spojilo z grenkobo špargljev, ko so se okusi pomešali v ustih. Jagnje z dalmatinskih otokov v pečici z zelišči in mladim krompirjem je bila zadnja glavna jed, zraven piva ducale, z visoko stopnjo alkohola, 8,5 odstotka, v ustih zelo sladko in polnega okusa. Presenečenje, tudi za Leonarda, pa je bil vrhunski sorbet iz piva oziroma iz usedline kvasovk, ki ga je krasila roža iz pivske pene. Za konec so postregli s čokolado, toskanskimi cigarami in temnim pivom ke.to.re.porter, ki so mu dodani listi tobaka, da še bolj začinijo njegov okus. Zbrani so zaploskali Maruški, ki sprejema nove izzive, ti pa so tokrat presenetili tudi proizvajalca piva; navdušeni so bili tudi nad novim spoznanjem: z odlično hrano se prav tako dobro ujemajo tudi odlična piva.