NEKAJ SLADKEGA

Pita z japonsko nešpljo

Objavljeno 13. junij 2016 15.00 | Posodobljeno 13. junij 2016 15.00 | Piše: Beba Splichal

Sladica bo gotovo navdušila vse sladokusce.

Pripravimo, preden začnemo:

pekač za pito premera 24 cm, valjar, peki papir.

Sestavine

Testo:

100 g črne pšenične moke
60 g polnozrnate pirine moke
žlica sladkorja
ščep soli
60 g kokosove maščobe
ledene kocke 
(ali voda iz hladilnika)

Nadev:

približno kilogram japonskih nešpelj
sok pol limone
100 g sladkorja
100 ml vode
cimet
mlet kardamon (ni nujno)
3 žlice škroba

Kako se lotimo?

1. Najprej naredimo testo, ker pol ure počiva pred peko. Kokosovo maščobo stopimo, nato pa ohladimo na sobno temperaturo.
2. Obe vrsti moke, sladkor in sol zmešamo v skledi in postavimo v zamrzovalnik za deset minut. V mrzlo skledo prilivamo maščobo in s prsti sproti podrobimo moko, da nastanejo drobtine.
3. Pripravimo vodo z ledenimi kockami. Po žlicah jo dodajamo testenim drobtinam in mesimo. Potrebovali bomo 3 do 5 žlic vode, da umesimo testo. Če se začne lepiti, je bilo vode že preveč, in dodamo posip moke. Kepo na pomokanem krožniku poveznemo s skledo in postavimo v hladilnik za približno pol ure.
4. Pripravimo nadev. Japonske nešplje s prsti olupimo in iztisnemo koščice. Delamo nad kozico, da polovimo sok. Posipamo jih s sladkorjem, zalijemo z vodo (100 ml) ter kuhamo na zmernem ognju, da se zmehčajo.
5. Ohlajeno testo razvaljamo na peki papirju v velikosti pekača. Ni nujno, da je pravilne oblike, lahko je kot zemljevid Slovenije, saj se da v pekaču lepo poravnati.
6. Vključimo pečico (200 stopinj). Pekač za pito radodarno namažemo s kokosovo maščobo po dnu in obodu. Testo preložimo v pekač in ga poravnamo po dnu in po obodu.
7. Odcedimo približno tri žlice soka iz japonskih nešpelj, gladko vmešamo škrob in vrnemo v kozico. Nadev zlijemo v pekač, lahko do roba, ker ne naraste. Posujemo z brusnicami in jih s prsti potisnemo v nadev, da se ne bi zapekle.
8. Pečemo 45 minut.

*Japonska nešplja (loquat) uspeva v toplem podnebju na Primorskem. Je redko drevo, zato so sadeži manj znani, kar je prava škoda, saj so okusni, zdravi in zabavni s svojimi bleščečimi bakrenimi koščicami. Spominjajo na majhne marelice, okus je soroden ne preveč zrelemu mangu, mešanica sladkega in kislega. Vsebujejo precej mangana, kalija in vlaknin. Nezahtevno drevo bogato obrodi, sadeži pa so okusni, primerni za pite, smutije in marmelade. image

 

Deli s prijatelji