POULIČNI GRIŽLJAJI

Pisane skutne kroglice

Objavljeno 05. maj 2014 16.30 | Posodobljeno 05. maj 2014 16.30 | Piše: Anka Peljhan

Telo kliče po svežem, nežnem, pisanih okusih ter prvih zeliščnih pridelkih – igra s cvetočega travnika naj se preseli v kuhinjo.

Odločila sem se, da pomlad sprejmem z vsemi čutili... in kar se mene tiče, so ta najpomembnejša v ustih. No, pa da ne preskočim, seveda se vse začne z mislijo in misijo na pripravo jedi, in če sem zares iskrena, telo kliče po svežem, nežnem, pisanih okusih ter prvih zeliščnih pridelkih. Igra s cvetočega travnika naj se preseli v kuhinjo. Občutek nežnosti mi dovoli izdelati skutne kroglice, ki jih potreba po spomladanski barvitosti obogati v cvet naslade. In že mi gre na smeh, ko se spomnim svojih prvih »kulinaričnih« podvigov, s polno mizo skute, ki je frčala naokoli, ko sem se trudila zmešati jo s smetano in malce pozneje tudi redkvicami ali čebulo. Skutna mešanica je bilo prvo, kar mi je vsak dan zjutraj pod nos pomolila babica, v veliko primerih večerja in morda še obrok vmes. »Zrasla na skuti«, ki jo je včasih večinoma nadomestila smetana, kar je danes seveda prepovedano, je hkrati in upravičeno moj prvi in najljubši kulinarični spomin, ki vsakič, ko iz ust današnjih otrok slišim: »To je jogurt ali pa neki sir, ne vem, kaj je to ...« onemim.

Za dva

200 g pasirane skute
2 trdo kuhana 
rumenjaka
1 žlica kisle smetane
ščepec soli
2–3 stroki česna 
ali 2 mladi čebulici

Za obleko:

vejica svežega šetraja
vejica svežega 
pehtrana
suhi majaron
suhi timijan
kurkuma
sladka paprika ali kaj drugega – po okusu

• Rumenjaka zdrobi v prah in primešaj skuto ter smetano.

• Nasekljaj česen ali čebulo, primešaj skuti in soli.

• Za pol ure daj v hladilnik, da se masa strdi in jo lažje oblikuješ.

• Nasekljaj sveža zelišča in pripravi suha.

• Kroglice izmenično povaljaj v njih. 

Deli s prijatelji