KUHARICA TEDNA

Pirini polnozrnati rezanci s šampinjoni, piščancem in rdečim radičem

Objavljeno 05. maj 2017 15.00 | Posodobljeno 05. maj 2017 15.03 | Piše: Špela Ankele

Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča belo vino umirjene svežine, polnega telesa – jakot (sauviognasse), chardonnay, viognier ali lažje rdeče zoreno vino, kot so portugalka, modri pinot ali modra frankinja.

Foto Špela Ankele

Mojca Lah, doma v Svetem Duhu blizu Škofje Loke, rada peče že od mladih nog. »S piškoti sem za novo leto vedno obdarovala prijatelje. Ko sem pred leti pospešeno iskala službo, je prijatelj predlagal, da bi moje piškote kupil in jih podaril poslovnim partnerjem. Prodati jih nisem mogla, ker nisem imela registrirane dejavnosti, a predlog mi je dal misliti. Opogumila sem se in že kmalu uredila vse papirje ter odprla samostojno podjetniško dejavnost,« o peki, ki se je pred nekaj leti spremenila v posel, pove sogovornica. Piškotom je dodala še testenine in tako je z nalepko Mojčine dobrote danes opremljenih ducat vrst rezancev, skoraj toliko različnih piškotov in tudi nekaj čajev, kajti prijetno zgovorna Gorenjka je tudi navdušena zeliščarica. Za tokratne Okuse je pripravila pirine polnozrnate rezance s pisano omako – točno takšno, kakršna njeni družini najbolj tekne.


Za 4 osebe:
  • 400 g pirinih polnozrnatih rezancev
  • oljčno olje
  • 1 čebula
  • 4 žlice kisle smetane
  • 125 g šampinjonov
  • 200 g piščanca
  • 300 g rdečega radiča
  • 100 ml belega vina
  • jušna osnova
  • sol
  • kajenski poper
  • peteršilj
  • timijan
In še: parmezan ali nariban sir

Piščančji file solimo in naoljimo z oljčnim oljem. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

Šampinjone obrišemo in jih narežemo na drobne koščke. Rdeči radič operemo in ga prav tako narežemo na majhne kocke.

Oljčno olje segrejemo v ponvi in vanjo položimo piščančji file. Na močnem ognju ga zelo dobro zapečemo z obeh strani. Nato ga vzamemo iz ponve in ga narežemo na majhne kocke.

Medtem ko se meso peče, v drugo ponev vlijemo malo olja, na katerem bomo na majhnem ognju prepražili čebulo. Čebula bo tako dobila lepo barvo in se bo prav lepo zmehčala. K čebuli dodamo šampinjone. Popražimo jih in jim dodamo timijan. Timijan je začimba, ki se zelo dobro poda h gobam in jim da krasen okus.

Nato dodamo še na koščke narezanega piščanca in rdeči radič. Zalijemo z belim vinom. Ko ta povre, dodamo malo vode in kislo smetano. Vse skupaj dušimo toliko časa, da se radič zmehča. Potem dodamo še sol, poper, peteršilj in jušno osnovo po potrebi.

Pripravimo še testenine, in to tako, da v velikem loncu zavremo vodo in jo čisto malo solimo. V krop stresemo pirine rezance in jih kuhamo 8 ali 9 minut. Pozor: rezanci se ne smejo razkuhati in morajo ostati al dente! Ko so kuhani, jih odcedimo. Nikoli jih ne prelivamo z mrzlo vodo.

Sledi še zadnji del 
recepta:

Pirine rezance zamešamo z omako in jih, ko so že razporejeni po krožnikih, po želji potresemo s parmezanom ali naribanim sirom. Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča belo vino umirjene svežine, polnega telesa – jakot (sauviognasse), chardonnay, viognier ali lažje rdeče zoreno vino, kot so portugalka, modri pinot ali modra frankinja. 

 

Deli s prijatelji