Za restavracijo Pikol je najkrajši opis: avtorska morska kuhinja. Družina Gašparin – mama Maruška v kuhinji, oče Boris in zadnje čase z vse večjim vplivom sinov Tadeja in Tarasa – je pred tedni dobila okrepitev v kuhinji: prišel je Mitja Humar, znanec iz zadnjega letnika Gostilna išče šefa. Svojo morsko kuhinjo vse bolj intenzivno združujejo z lastnimi vini blagovne znamke Silveri iz vinogradov v Kozani v Goriških brdih.
Nazdravili smo s penino silveri letnik 2008; prvo letniško penino iz njihove kleti, blanc de blancs, čisti chardonnayji torej, potem pa dobili še kozarec silverija rose, suhe penine iz 70 odstotkov modrega pinota in 30 odstotkov chardonnayja. Tadej in Taras pa sta iz kuhinje mame Maruške prinesla prvi letošnji čemaž v obliki čemaževega biskvita s kremo iz jurčkov in gorgonzole ter črno vulkansko soljo.
Potem smo hitro zapluli v morje. Najprej semifredo gamberov: gambere sesekljajo in jih za nekaj sekund potopijo v vrelo vodo, potem naredijo tatarca z oljčnim prahom, na krožnik pa naslikajo sipino črnilo. Zraven smo dobili dve omaki: iz rukole in sladko-pikantno iz peperončina.
Za vzburjanje brbončic je bil krožnik s piškotom iz različnih semen in rdečim poprom iz Kalabrije, ki ga je namesto kruha spremljalo zamrznjeno maslo, pomešano s smetano. Priporočeno vino: beli tenor silveri letnik 2012 (sauvignonasse, nekdaj furlanski tolaj, poslej po dogovoru Bricev jakot).
Potem so na mizo prinesli kurnik: na dišeči ogreti slami je bila v kozarcu juha iz mladega hrena in ingverja s krompirjevo peno ter hrustljavi kruhek iz pivskega testa.
Ko je sezona znamenitega goriškega reguta, kajpak ne gre brez radiča: pri Pikolu so ga združili z morskimi sadeži (vongole, dagnje, gamberi in škampi v pari), radič je bil v tempuri, postregli so ga s kozarcem rebule silveri 2012 iz 55 let starega vinograda na najvišjih legah v Brdih.
Ob glavni jedi so natočili rdeči tenor silveri letnik 2011 (70 odstotkov merlota in 30 odstotkov cabernet franca), ki se je lepo ujel z orado s tortico iz rukole, peno iz ribjega fonda in drobtinami iz rdeče paprike in peperončina ter kapljami oljčnega olja istrske belice, ki raste v Kalabriji, kjer je Boris pred leti za 100 let vzel v najem star oljčnik.
Sorbet iz rdečih pomaranč in borovnic je prišel za oddih pred sladkim koncem odličnega kosila.
Najprej nonin štrudelj (Borisova mama ima tudi super recept za potico) iz listnatega testa, za to, da so jedle tudi oči, še zelena črta iz limetinega soka in pike iz rozin, jabolčnega sorbeta ter pene iz skute in cimeta. Ter sladko vino s Koga, iz kleti Pravino: rumeni muškat, izbor, letnik 2011. Čisto za konec, ob poslavljanju pa še sladka doga s čokolatini in pistacijo.
Dobro je vedeti: Restavracija Pikol
družina Gašparin
Vipavska 94
5000 Nova Gorica
Tel.: 00386(0)5 333 45 23
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Urnik
Nedelja, ponedeljek, četrtek in petek od 12. do 15. in od 19. do 22. ure, sobota od 19. do 23., torek in sreda zaprto.
Sedeži
75.
Degustacijski meni
Spoznajmo se, gurmanski ali po dogovoru, od 45 do 75 evrov, s 4 kozarci vina.
Vinska klet
80 etiket
Kreditne kartice
Vse, razen AE.