Ko se je nekoč v mestu Cadiz pred krčmo ustavil španski kralj Alfonzo XIII., je takoj pritekel lastnik, da ga pozdravi in sprejme s kozarcem najboljšega vina. Bil je vetroven dan, kot je to pogosto v obmorskem Cadizu, in droben pesek se je dvigoval s prašne ceste pod kopiti konjev, zato je krčmar pokril kozarec z obloženim kosom kruha. Kralj je spil vino, pojedel prigrizek in navdušen naročil še več kozarcev »s pokrovom«. Legenda pravi, da so tako nekje sredi 18. stoletja nastali slavni španski prigrizki tapas. V španščini tapa pomeni pokrov. Razlage pa so različne. Nekatere govorijo o tem, da so nastali v španskih krčmah, kjer so bili majhni slani prigrizki obvezni ob kozarcu vina. Ker so ljudje v krčmah stali in niso imeli krožnika, so jih priročno odlagali na kozarce, zato so jih imenovali pokrovi. Andaluzijske legende o izvoru tapasov prigrizke povezujejo s pitjem sladkega vina šeri. Ker so kozarce obletavale mušice, so jih med požirki pokrivali s kosom kruha. Ti so postali vsaj toliko pomembni kot vino.
Tapasi so naj kulinarična posebnost Španije. Tapas bari, lokali, kjer strežejo predvsem prigrizke, so nekaj običajnega z ulice, priprava odličnega tapasa pa je izziv tudi za vrhunske kuharje. Ker Španci večerjajo pozno, šele po deveti uri zvečer in tja do polnoči, so prigrizki nekaj, kar pomalicajo sproti na poti domov iz službe, ob klepetu s prijatelji ali kot mimogrede postanek. Tapas bari so običajno živahni, glasni, družabni in zelo frekventni. Obiskovalci naročajo več različnih tapasov in jih kombinirajo v obrok po svojem okusu, izbira pa je zelo velika, kakšnih dvanajst vrst. Lahko je topel ali hladen prigrizek. Klasičen naj bi bil velik le za grižljaj ali največ dva, vendar lahko to velikost tudi presega. Podlaga je največkrat kruh, svež ali opečen, tudi krekerji, lahko pa je le solatni list. Močno so začinjeni s česnom, kumino, čilijem in bogato prepojeni z oljčnim oljem. Osnovne sestavine so paradižniki, paprika in različne vrste oljk. Dokaj pogosti tapasi so kruhki, premazani s česnovo majonezo in obloženi z rezino ocvrtega krompirja ali zelenjave, popečene na žaru. Osnovni namaz lahko nosi zelenjavo, vloženo v kisu; kumarice, papriko, gobice, šalotko, česen ali majhne koruzne storže. Okusni tapasi so iz staranih sirov, ki imajo izrazit okus, ali pikantnih s plesnijo. Najboljši tapas pa je tisti, ki ga poješ v dobri družbi.
Tapas (obloženi kruhki)
- 5 rezin toasta
- zrel avokado
- 5 dag masla
- 10 dag gorgonzole
- pol eko limone
- oljčno olje
- poper
Maslo zmehčamo na sobni temperaturi. Rezine opečenca zložimo drugo vrh druge in jih vse hkrati obrežemo. Tako je manj možnosti, da se robovi podrobijo. Diagonalno jih prerežemo, da nastanejo trikotniki. Avokado po dolgem zarežemo do sredine, nato pa ga med dlanmi zasukamo okrog velike koščice, da se odpre. Odstranimo olupek (pri zrelem avokadu bo skoraj sam odstopil) in sadež narežemo. Rezine prelijemo z limonovim sokom, pokapljamo z oljčnim oljem in začinimo s sveže mletim poprom. Gorgonzolo z vilicami gladko pretlačimo z mehkim maslom. Rezine kruha namažemo s pikantnim maslom in obložimo z rezino mariniranega avokada. Tapase lahko dekoriramo z barvito zelenjavo, na primer s polnjeno oljko, koščkom rdeče in zelene paprike, polovičko češnjevega paradižnika ali s suhim paradižnikom, vloženim v olje.