RAZISKAVA

Pikantna hrana 
za daljše življenje?

Objavljeno 17. avgust 2015 15.00 | Posodobljeno 17. avgust 2015 15.00 | Piše: S. I.

Ljudje, ki enkrat do dvakrat na teden jedo čili, naj bi imeli deset odstotkov manj možnosti za predčasno smrt.

Pikantno, ki te ljubim pikantno. Foto: Shutterstock

Ljudje, ki imajo radi čili paprike, jih bodo morda lahko jedli dlje kot tisti, ki jih ne marajo. Tako vsaj pravi nova raziskava, objavljena v britanski strokovni reviji The BMJ. »Iz raziskav na živalih in omejenih študij na ljudeh poznamo že več koristnih učinkov pikantne hrane za zdravje,« razlaga avtor nove raziskave Lu Qi, profesor na visoki šoli za javno zdravje na ugledni ameriški univerzi Harvard.

Varovalni čili

Nekatere dosedanje študije so že pokazale, da pikantna hrana oziroma njene aktivne sestavine, kot je kapsaicin, ki ga najdemo v čili paprikah, lahko zmanjšujejo vnetja, izboljšujejo presnovo in dobrodelno delujejo na prebavne bakterije in telesno težo. Dosedanje raziskave (na miših) so že nakazale, da bi čili oziroma kapsaicin, ki ga vsebuje, lahko zmanjševal možnosti za razvoj rakastih tumorjev. Pekoče paprike pa lahko že v manjših količinah tudi zmanjšujejo občutek lakote in pospešujejo kurjenje kalorij.

A učinki čilija na ljudi so še vedno bolj skromno raziskani. Qi in člani njegove ekipe so zato pregledali podatke obsežne kitajske megaštudije, imenovane China Kadoorie Biobank (CKB), v kateri je sodelovalo pol milijona Kitajcev in ki se je ukvarjala z vzroki najpogostejših kroničnih bolezni. Udeleženci megaštudije CKB, ki je potekala v obdobju 2004–2008, so morali odgovoriti na vrsto vprašanj o svojem zdravju, pri čemer so morali povedati tudi, koliko alkohola popijejo, koliko mesa in zelenjave pojedo ter koliko čilija zaužijejo in v kakšni obliki (svežega ali posušenega, v obliki omake ali vloženega v olju).

Ameriško-kitajski raziskovalci so zdaj po približno sedmih letih preverili, kakšno je zdravstveno stanje udeležencev študije CKB, in ugotovili, da je bilo pri tistih, ki so jedli pikantno hrano vsaj enkrat ali dvakrat na teden, deset odstotkov nižje tveganje za predčasno smrt kakor pri tistih, ki so jo jedli manj kot enkrat na teden. Še pogostejše uživanje pikantne hrane pa ni bistveno še dodatno znižalo tveganja za predčasno smrt: pri tistih, ki so pikantno hrano jedli od tri do sedem dni na teden, je bilo 14 odstotkov nižje kakor pri ljudeh, ki so le redko jedli pekočo hrano.

Dovolj je že zmerno uživanje

Uživanje s pekočim čilijem začinjene hrane je bilo povezano tudi z nižjim tveganjem za smrt zaradi določenih bolezni, kot so nekatera rakava obolenja, ishemične srčne bolezni ter bolezni dihal. Dodatne analize so pokazale, da je imel sveži čili močnejši zaščitni učinek kot posušeni ali predelani.

Profesor Lu Qi poudarja, da bodo potrebne še druge raziskave, da bi lahko z gotovostjo potrdili zaščitne učinke čilija, saj iz študije CKB ni jasno razvidno, da je čili tisti glavni razlog za daljše življenje, a je kljub temu prepričan, da so ugotovitve njegove ekipe na dobri poti. »Kakor kaže, ima zmerno povečano uživanje čilija – enkrat do dvakrat oziroma trikrat do petkrat na teden – viden zaščitni učinek na zdravje. Morda je dovolj že to, da ga na teden pojemo malce več,« sklene prof. Qi.

Deli s prijatelji