ODLIČNO

Pijana kuharska knjiga

Objavljeno 11. marec 2012 18.00 | Posodobljeno 11. marec 2012 18.00 | Piše: Andrej Predin

Akademski slikar Mark Požlep je navdušil z inovativno kuharsko knjigo.

Recepti so kombinacija glasbe, hrane, pijače in prijetnega druženja. Pijana kuharska knjiga (Drunk Cook Book) vsestranskega umetnika Marka Požlepa je verjetno ena najneobičajnejših kuharic, kar jih boste imeli priložnost prelistati. Vendar naj vas sproščeni pristop in videz izdaje ne zavedeta, saj so recepti skrbno premišljeni, razumljivo podani in predvsem izvirni. Če bi trdili, da je knjiga bogato ilustrirana, bi zavajali, saj so prav ilustracije akademskega slikarja poglavitni nosilec sporočila in tudi razvedrila. Čeprav je kuharica dolga 88 strani, je zaradi obilice slik, ki so že same po sebi umetniški izdelki, prostor v njej našlo le sedem receptov. »Vse skupaj se je začelo lani, ko sva bila s punco v Parizu na obisku pri prijatelju. Takrat sem začel zbirati in beležiti te recepte. Vse leto sem jih zbiral, dokler se nisem odločil, da jih je dovolj in izdal knjigo,« nam je zaupal Mark.

Katera glasba in kdaj kakšen požirek

Alkoholne pijače so skupna točka vseh predstavljenih jedi, ki praviloma zahtevajo bolj izkušenega kuharja. Avtor nam že pred začetkom kuharije svetuje, katero glasbo naj poslušamo, in tudi namigne, kdaj bi bil pravi čas za požirek. Osnovno vodilo je, da na koncu ves alkohol, ki ni končal v loncu, tudi popijemo. Marku je treba priznati, da je sestavil odličen izbor receptov, ki jih je praviloma dobil od domačinov z vseh kotičkov sveta. Predstavljene ilustracije so v bistvu zapis s terena, saj so nastajale sproti med kuhanjem. »Zelo rad okusno jem. Sicer nisem neki strašen kuhar, kljub temu pa rad kaj dobrega skuham. Med potovanji in druženji s kolegi umetniki se je vedno kuhalo. Posledično se je tudi popivalo, šlo je za kombinacijo glasbe, hrane in pijače. Pomislil sem, le zakaj ne bi tega zabeležil, ujel celotno izkušnjo in jo združil v knjigo.«

Duhovito doživetje

Listanje Pijane kuharske knjige je zabavno in duhovito doživetje, istočasno pa nam avtor razkrije tudi številne zanimive in strogo varovane kuharske trike. Na primer, kako ugotovimo, kdaj je omaka dovolj gosta, kako se čistijo školjke, kako se v piščanca zatlači pločevinka piva in zakaj je treba rjoveti proti polni luni. Ne preseneča, da je prva naklada Pijane kuharske knjige, ki je znašala zavidljivih 700 izvodov, že malone pošla. V pripravi je tisk nove serije, za zdaj pa je na voljo le v ljubljanski knjigarni Behemot.

Deli s prijatelji