Etna na Siciliji vsake toliko poskrbi za fantastičen spektakel, ko bruha lavo in pepel, Etna v Divači pa svojo erupcijo kreativnosti napoveduje skromno, zato pa s toliko večjimi eksplozijami okusov in vse večjim številom zadovoljnih gostov, ki se vračajo. »Nismo samo picerija in nočemo biti restavracija. Če bi bili v Parizu, bi bili bistro,« pravi lastnik Igor Peresson, »vsak lahko pride in poje dober krožnik«, poudarja poklicni kuhar, ki mu nemirni kulinarični duh ni pustil ostati zgolj pri picah. In to kakšnih! Če v Etni naročite pico, to ne pomeni, da vas bodo odpravili z levo roko, ampak se bodo vsaki pici skrbno posvetili že dan ali dva prej, ko bodo s kvasnim nastavkom pripravili testo.
Že ob pozdravu iz kuhinje, v Etni iz picerije, smo ostali brez besed. S fokačo z rožmarinom, čebulo, oljčnim oljem in slanino patanegre Peresson s svojo uigrano ekipo dokazuje, da ga povprečnost in kompromisi na škodo gosta ne zanimajo. Preprosto, a okusno! Pozdrav smo poplaknili z malvazijo, ki jo je pridelal Valter Sirk. Že na barvi in na nosu je pokazala, da ni sveži letnik, saj so nam v kozarec natočili letnik 2012, a v ustih je še vedno dovolj sveža, zmotil nas ni niti nekoliko višji alkohol (14 odstotkov). Zapomnili smo si jo tudi po lepem pookusu.
Tatarski biftek, nadvse bogato obložen s tartufi, je počival na pregrešno dobrem maslu Daria Zidariča iz vasi Praprot na tržaškem Krasu, grisini iz krušne peči pa so voljnosti in kremoznosti tlakovali pot v kulinarična nebesa. Tudi tatarski biftek v družbi parmezanovih drobtin, ki smo ga dobili v okviru degustacijskega menija, je izginil, kot bi mignil. Poširano jajce na svilnati krompirjevi kremi s tartufi nas je očaralo z vrhunskim prepletom okusov, prav tako špinačna krema z maskarponom s kmetije Vidali iz Bazovice – mlečno, lahkotno in sveže, za protiutež pa je poskrbela hrustljavost pancete. Ob poširanem jajcu smo poskusili KlanArtovo penino – v njej je večina chardonnayja, nekaj modrega pinota, mehurčki so živahni, sadna cvetica se ponovi tudi v ustih. Zelen sveti martin, 2014, je s svojimi herbalnimi notami harmonično in nevsiljivo pospremil špinačno kremo. V kozarcu smo ga zaradi špargljeve kreme obdržali tudi pri naslednjem krožniku: na špargljevo kremo je Peresson položil nage skutne njoke, ki jih je izpeljal iz starega toskanskega recepta (njoki so pravzaprav skutni nadev za raviole), dimljena sol pa jim je dala skrivnosten pridih. Pri tunu s kremo iz pečene bele čebule se je Peresson odločil za potrebuševino, ki da veliko več okusa od sicer bolj uglajenega hrbtnega dela, eksotični pridih pa je dosegel z reducirano sojino omako in črnim sezamom. KlenArtov chardonnay večjega telesa se je s svojo mlečnostjo odlično ujel s pirejem, s svojo mineralnostjo pa s tunom. Usta smo si oprali z limetovim sorbetom z rumom in že je bil čas za sladico. Kot da sedimo v slaščičarni: mousse iz piemontskih lešnikov in tortica caramelia z mandljevim biskvitom in kremo iz zelenega jabolka sta s svojo igrivostjo okusov več kot presenetila.
vrsta ponudbe: picerija hrana, vino: 9 postrežba: 8 cena/kakovost: 10 vtis skupaj: 9 |
V Etni meso pečejo na lavi, kruh in pice iz krušne peči pa dokazujejo, da so Etnine pice več kot le navadne pice – testo je vzhajano s predtestom ali bigo, po polnozrnato moko hodijo v italijanski mlin Molino Quaglia, kjer jo meljejo med kamni, prav tako jo na italijansko stran mahnejo po pravo italijansko mocarelo iz slovenskega mleka. Kuhajo samo s prvovrstnimi sestavinami, a po prijaznih cenah.
Obisk toplo priporočamo. Zaradi strasti, kreativnosti, predanosti in znanja, ki dela Etno drugačno od drugih picerij, predvsem pa zaradi dobre hrane bomo o njej namreč še slišali.
Dobro je vedeti
- Picerija Etna
- Igor Peresson, s. p.
- Kolodvorska ulica 3A, 6215 Divača
- Tel.: 00 386 576 300 52, 031 727 568
- Splet: www.etna.si
- urnik: Od torka do nedelje od 11. do 23. ure, ob ponedeljkih zaprto.
- degustacijski meni: Pet hodov 32 evrov, 7 hodov 42 evrov. Ponujajo tudi 6-hodni degustacijski meni pic (32 evrov), zaradi vzhajanja testa se je zanj treba napovedati vsaj en dan vnaprej.
- vinska klet: 30 etiket.