Seveda, niso vse začimbe enako močne, niti niso vse enako učinkovite v boju z boleznimi sodobnega časa, prav tako vse niti niso dobro raziskane, njih učinkovine pa so marsikdaj večinoma še neznane. Vendarle obstaja precej znanja o učinkih nekaterih, in le pet jih bomo našteli danes, za katere se je že večkrat izkazalo, da ne spreminjajo zgolj okusa jedi v loncu, ampak blagodejno vplivajo tudi na procese v našem telesu.
Koriander
To je začimba vzhoda, za katero je marsikdo slišal šele v zadnjem času, ko je malce pridobila popularnost. V kulinariki se uporabljajo deli cele rastline, še najpogosteje pa listi in semena, ki so precej različnega okusa. Koriandrovi listi imajo okus, rahlo podoben peteršilju, vendar je sočnejši in s citrusovim priokusom. Sveži listi so sestavni del številnih vietnamskih jedi, azijskega vloženega začinjenega sadja in mehiških sals ter guacamol, tudi mnogih karijev. Pri nas se uporabljajo predvsem posušena semena, ki gredo dobro na jajca, svinjino, zelje. In zakaj bo koristil telesu? Koriander v vseh oblikah pomirja razjarjene živce in pomaga pri nespečnosti. Odkrili so tudi, da njegove učinkovine ugodno vplivajo na uravnavanje sladkorja v krvi in produkcijo holesterola v jetrih.
Kurkuma
Je začimbni prašek rumene barve, ki ga pridobivajo iz korenine rastline Curcuma longa. Je ena bolj razširjenih začimb na vzhodu in pristane v skorajda vseh mešanicah karija, pri nas pa se je bolj množično dober glas o njej šele začel širiti. Po tradicionalni vzhodni medicini med njene izjemne zdravilne učinke spadajo čiščenje krvi in prebavil, pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom in pri hepatitisu. Vsebuje snov kurkumin, ki deluje kot antioksidant in stimulant za jetra in žolčnik. Z leti se izločanje žolča pri človeku namreč zmanjša, kar posledično zmanjša tudi absorpcijo hranil, ki so topna v maščobah. Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, je učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa, izboljšuje celo izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno. Ker deluje antiseptično in antibakterijsko, jo ajurvedski zdravniki uporabljajo za dezinfekcijo ran in opeklin, ker tudi pospešuje prebavo in uravnava presnovo, je priljubljena pri ženskah, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov.
Ingver
Česa vsega nas lahko odreši čudežni ingver? Nedvomno slabosti med potovanji, migrene in slabega zadaha. Ob redni uporabi učinkuje na delovanje jeter in znižuje holesterol. Prav tako znižuje povišano telesno temperaturo in deluje preventivno, kar se nanaša na številne bolezni, med drugim na revmatični artritis, pri čemer zmanjšuje bolečine, otekline in jutranjo okorelost ter povečuje gibljivost sklepov. Ugotovili so tudi, da redno uživanje zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa naj se ne uporablja zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost. Pri ingverju bi menda res še dolgo lahko naštevali, tako da je škoda, če mu ne daste priložnosti, ki bo vsaj malce večja kot tista, da pojeste en medenjak. Ingver je namreč prijetne arome, ki je ni tako težko kombinirati v slanih ali sladkih jedeh. Uporabljamo lahko svežega, sušenega in mletega, kandiranega ali preprosto namočenega v sladkorni sirup oziroma ga dodamo čaju.
Kardamom
Njegova semena so imenitna začimba s citrusno noto, ki nekoliko spominja na bergamotko. Izvira iz južne Indije in je sorodnik ingverja, v Evropi še najbolj razširjen v Skandinaviji. Zdravilska lirika kardamoma je dolga in oznanja, da pride v poštev zaradi grenčin – blaži krče, spodbuja odvajanje vode, učinkuje čistilno in poživilno, spodbuja prebavo in nas krepi. Če začimbe ne poznate, lahko začnete s čajem, v katerega odmerite ščepec zdrobljenih semen, da se privadite na okus. Sicer pa kardamom lepo zaokroži okuse sadnih solat in raznih sadnih peciv. Če zrna popražimo na suho, bodo dobila prav posebno začimbno noto, kar pomeni začetek nadaljevanega tečaja začinjanja s kardamomom. Tako pripravljena semena pridejo v poštev predvsem za začinjanje zelenjavnih in mesnih jedi.
Črni poper
In da ne bomo danes ostali zgolj pri eksotiki, za konec še oda črnemu popru. Tega pač dobro poznamo tudi pri nas in njegov okus nam nikakor ni tuj, saj se, vsaj če sklepamo po standardnem namiznem paru, kosa s popularnostjo soli. Uporaba torej ne bi smela biti problem, niti zaradi okusa niti zaradi cene. Poper je bil v preteklosti zaradi dragega in nevarnega transporta zelo dragocen in se je občasno plačeval tudi s svojo težo v zlatu, danes pa je dostopen vsakemu smrtniku. Njegova največja prednost je v pospeševanju prebave. Kako poper to stori? S stimulacijo brbončic pospeši tvorbo in izločanje hidroklorne kisline, ki pomaga pri hitrejši prebavi in zmanjševanju napetosti ter vetrov. Pomaga tudi pri slabi prekrvavitvi, otrplosti, artritisu in bolečinah v mišicah. Ima antioksidativne in antibakterijske učinke – še ena izjemna lastnost, ki lahko pomaga pri ohranjanju zdravja v sezoni prehladov in na splošno ščiti pred vplivi iz okolja.