NAČINI

Pet vrst jajc, 
pet vrst ljudi

Objavljeno 11. oktober 2012 12.00 | Posodobljeno 11. oktober 2012 12.00 | Piše: R. N.

Način, na katerega kdo pripravi jajce, pove veliko o njem, so prepričani britanski raziskovalci.

Trdo kuhana jajca pripravljajo predvsem ženske (foto: Shutterstock).

Povej mi, kako pripraviš jajce, pa ti povem, kdo si. Tako nekako pravijo britanski raziskovalci iz družbe Mindlab International, ki so prepričani, da lahko način, na katerega kdo pripravi jajce, pove veliko o njem.

Odločno umešana jajca

Zadeve, ki je na prvi pogled morda videti malce absurdna, so se lotili zelo resno in po vseh znanstvenih pravilih: več kot 1000 odraslih ljudi je moralo odgovoriti na vrsto vprašanj, povezanih z njihovim življenjskim slogom in seveda z načinom priprave ene izmed najbolj znanih, priljubljenih in razširjenih jedi.

Pet načinov priprave jajc (pečeno na oko, umešano, trdo/mehko kuhano, jajca v srajčki in jajčna omleta) pomeni pet različnih osebnosti. Tisti, ki si najraje pripravljajo jajce v srajčki, so družabni ljudje, zadovoljni sami s sabo in srečni. Radi se oblačijo elegantno in želijo biti v središču pozornosti. Običajno imajo dva otroka, poleg tega pa tudi brata oziroma sestro.

Za trdo oziroma mehko kuhano jajce se zdi, da ga je najlažje pripraviti, vendar so razlike v pripravi. Za jajce, ki smo ga položili v mrzlo vodo, potrebujemo 10 minut, da dobimo trdo kuhano, če ga položimo v vrelo, zadostuje pet minut, le tri pa za mehko kuhano. Trdo

Jajca na oko si večinoma pripravljajo moški, ki so spolno precej aktivni in želijo biti vselej dobro informirani.

kuhana jajca si najpogosteje pripravijo ženske. Večinoma so impulzivne in ne najbolje organizirane. Po socialni pripadnosti spadajo v nižji in srednji razred, je pokazala raziskava.

Umešana jajca si največkrat pripravijo bolj umirjeni in mlajši ljudje, stari od 20 do 39 let. Opravljajo odgovornejša dela, večina je lastnikov nepremičnin, v katerih stanujejo, po karakterju pa so odločni.

Omlete pripravljajo zvesti

Jajca na oko si večinoma pripravljajo moški, ki so spolno precej aktivni in želijo biti vselej dobro informirani. Večinoma so ustvarjalni, precej radovedni in imajo dobro domišljijo. Omleto iz jajc si najpogosteje pripravijo ljudje, ki skrbno načrtujejo svoj urnik, so zaupanja vredni, skrbijo za svoje zdravje in temu primerno tudi živijo. So zvesti partnerji, med katerimi je najmanj ločencev.

Avtorji raziskave so načine priprave jajc povezovali še z določenimi poklici in nebesnimi znamenji, v katerih so bili rojeni anketiranci. Treba je povedati, da so raziskavo pripravili po naročilu britanskega združenja rejcev kokoši nesnic, in sicer ob tednu jajc, ki se je končal to nedeljo. Psihologi, ki imajo za določanje značajev ljudi precej bolj natančne teste, zavoljo britanskih raziskovalcev gotovo ne bodo ostali brez dela. Zanimivo bi bilo izvedeti, na kakšen način si jajca pripravijo oni in kaj to pove o njih. 

Deli s prijatelji