KUHAMO ZA 10 €

Paradižnikova juha, opečena panga, skutna rezina

Objavljeno 13. avgust 2012 15.30 | Posodobljeno 13. avgust 2012 15.30 | Piše: Janko Mavec

Prokurist ajdovskega hotela Gold Club Igor Mlinarič predlaga kosilo za štiri osebe, ki stane 10,02 evra: paradižnikovo juho z vlivanci, opečeno ribo pango v polenti in skutno breskovo rezino.

Igor Mlinarič je prokurist v hotelu Gold Club, kulinarik, predvsem pa znan po tem, da je prvi, ki je ljubiteljsko zvaril pivo iz bioječmena.

Kosilo za 4 osebe skupaj: 10,02 €

Rad pripravlja jedi na žaru. Matjaž je kuhal v restavraciji Planika hotela Gold Club iz Ajdovščine.

Paradižnikova juha z vlivanci
  • 150 g paradižnikovega koncentrata.................... (1 kg 2,5 €) 0,37 €
  • 1 kg paradižnika......................................................................... 0,8 €
  • 50 g oljčnega olja........................................................... (1 l 5 €) 0,25 €
  • 180 g moke........................................................... (1 kg 0,60 €) 0,1 €
  • ščepec sladkorja...................................................................... 0,1 €
  • sol
  • poper
  • 1 jajce.................................................................................................. 0,15 €
  • mleko............................................................................ (po potrebi) 0,1 €
  • 1 peperončino................................................................................... 0,2 €
  • Skupaj: 2,07 €

Na olju karameliziramo sladkor, dodamo paradižnikov koncentrat in moko ter zalijemo z vodo. Dodamo še paradižnik, solimo, popramo in dodamo zdrobljen peperončino ter kuhamo približno eno uro. Potem juho spasiramo in vanjo, ko vre, zakuhamo še vlivance: zmešamo moko, jajce in z mlekom razredčimo, da dobimo gosto, a gladko zmes.

Žličniki

  • 4 jajca............................................. (10 jajc: 1,60 € pri E.Leclercu) 0,60 evra
  • 3 žlice moke........................................ (kg: 0,59 € pri Mercatorju) 0,08 evra
  • 3 žlice sladkorja................................ (kg 1,08 € pri Mercatorju) 0,15 evra
  • 1 pecilni prašek........................................................................ 0,14 evra
  • 1 vaniljev sladkor................................................................... 0,17 evra
  • 1,5 dl kremin kreme.................................................................. 1,62 evra
  • 1 dl mleka.............................. (liter mleka: 0,60 € pri Mercatorju) 0,06 evra
  • 1 dl sladke smetane..................... (500 g: 1,49 € pri Mercatorju) 0,29 evra
  • 10 dag rozin (rozine, namočene v rumu: 50 dag 1,80 € pri E.Leclercu) 0,36 evra
  • plast biskvita..................... (oblati, 3 plasti 2,64 € pri E.Leclercu) 0,85 evra

  • skupaj: 4,32 €
Opečena panga v polentini moki
  • 800 g pange........................................................... (1 kg 2 €) 1,6 €
  • 200 g polente........................................................... (1 kg 1 €) 0,2 €
  • 200 g češnjevega paradižnika..................................... (1 kg 2 0€) 0,4 €
  • 100 g oljk.......................................................... (500 g 1,98 €) 0,29 €
  • 200 g paradižnika........................................................... (1 kg 2 €) 0,4 €
  • 1 kg krompirja........................................................................................... 1 €
  • sol
  • poper
  • 100 g oljčnega olja......................................................... (1 l 5 €) 0,5 €
  • Skupaj: 4,39 €

Panga (znanstveno ime Pterogymnus laniarius) je vrsta morskih rib iz družine šparov, ki je razširjena v jugovzhodnem Atlantiku ter jugozahodnem Indijskem morju. Pange osušimo, solimo, popramo in povaljamo v polentini moki ter na olju opečemo. Paradižnike narežemo na štiri dele, jih na olju opečemo, dodamo oljke ter zalijemo s paradižnikovo omako. Krompir olupimo, narežemo na kocke, posolimo, popramo, zalijemo z malo piva ter pečemo v pečici na 180 °C dobre pol ure.

Skutna breskova rezina

  • 120 g moke..................................................... (1 kg 0,60 €) 0,07 €
  • 180 g sladkorja................................................... (1 kg 1,08 €) 0,2 €
  • 4 jajca.......................................................... (10 jajc 1,50 €) 0,6 €
  • 400 g skute........................................................ (1 kg 4,60 €) 1,84 €
  • 200 g smetane.............................................................. (1 l 2 €) 0,4 €
  • 25 dag breskev........................................................... (1 kg 1 €) 0,25 €
  • žlička ruma........................................................................................ 0,20 €
  • Skupaj: 3,56 €

Biskvit: jajca s sladkorjem penasto umešamo, nato počasi dodamo presejano moko in jo na rahlo umešamo, da ne nastanejo grude. Damo na pekač s peki papirjem in pečemo v pečici na 180 stopinjah od 20 do 25 minut. Biskvit ohladimo in ga namažemo s kremo. Krema: skuto spasiramo in damo vanjo na kocke narezane breskve, ki smo jih prej sladkali in obrizgali z rumom. Na koncu umešamo stepeno smetano.

Deli s prijatelji