VEGE & EKO

Paradižnik in kokos – nenavaden par

Objavljeno 20. avgust 2015 16.30 | Posodobljeno 20. avgust 2015 16.30 | Piše: Beba Splichal

Če bi se držali preverjenih kombinacij in varnih druženj, bi bili naši krožniki precej dolgočasni.

Kaj gre skupaj in kaj ne, je v kuhinji kar pogosta tema. Če bi se držali preverjenih kombinacij in varnih druženj, bi bili naši krožniki precej dolgočasni, sladoled pa le vaniljev in čokoladni. Zadržana sem do novosti in jih le redko uvajam v svojo predvidljivo vegansko kuhinjo, priznam pa, da me kdaj zamika kaj drznega. To me seveda lahko čisto navduši ali popolnoma razočara, ampak takšno je življenje. Najbolj je zanimivo takrat, ko stopiš z utečenih poti, res pa je, da ne veš, kaj te tam čaka. Enkrat sem poskusila sladoled iz sivke in je bil popolnoma zanič, prav neprijetnega okusa, tako da tega zlepa ne bi ponovila. Zelo mi je všeč solata iz lubenice, kumar in rdeče čebule, vsako poletje jo pripravljam na veliko začudenje tistih, ki recepta še ne poznajo. Z mešanico naklonjenosti kuharici in upravičenih pomislekov nesejo prvi grižljaj k ustom. Običajno s to solato navdušim še takšne tradicionaliste. Tako me je letos s svojo solato iz paradižnika in svežega kokosa kljub mojim zadržkom navdušila prijateljica. V skledi je zmešala nekaj svojih biodinamičnih češnjevih paradižničkov in sveže nariban kokosov oreh. Naprej se je obnašala, kot da gre za najbolj navadno paradižnikovo solato s čebulo: lepo je posolila, dala skupaj malo kisa in olje, zmešala preliv in solata je bila gotova. Vem, sliši se čudno, ampak je preverjeno dobra kombinacija. Zakaj gresta ta dva skupaj, paradižnik in kokos, nimam kulinarične razlage. Ampak meni marsikaj ni logično na tem svetu.

Paradižnik s svežim kokosom

image

Za dva

  • pol kilograma češnjevih paradižnikov
  • svež kokosov oreh
  • bazilika
  • kis
  • sol
  • olje

Svež kokosov oreh ima na vrhu tri vdolbinice, kot bi tam kdo pustil prstne odtise. Ena mora biti mehkejša od drugih dveh, na nobeni pa ne sme biti plesni. Ko oreh potresemo, slišimo klokotanje kokosove vode. Tako vemo, da je kokos mlad in ima mehko sredico. Mehko vdolbinico dokaj preprosto prebodemo in iztočimo tekočino, ki je izjemno hranilna in jo je škoda zavreči. Drugi dve vdolbini sta bolj zaprti in ju najlažje odpremo z električnim vrtalnikom. Tako bo tekočina hitreje odtekla. Kokosov oreh nato vržemo ob tla, da poči. V Indiji sem velikokrat videla takšne prizore, res pa tega ne počnejo na finih ploščicah z glazuro, ki lahko razpoka. Ko je oreh v kosih, s kratkim nožem odluščimo belo sredico in jo narežemo za solato.

Paradižnike razpolovimo, če so večji, razrežemo na četrtine, čisto majhne pustimo cele. Zmešamo s pripravljenim kokosom. Za preliv zmešamo kis s soljo in nato dodamo olje. Umešamo kremast dresing in z njim prelijemo solato. Okrasimo z baziliko. Ponudimo čim prej. 

Deli s prijatelji