RIBE

Parada ribjih okusov – paša za oči in želodec

Objavljeno 23. februar 2015 15.30 | Posodobljeno 23. februar 2015 15.30 | Piše: Ajda Janovsky

Na jubilejnem kulinaričnem dogodku v Grand hotelu Union v Ljubljani smo doživeli omamne ribje okuse; za ples brbončic in estetski užitek ob umetelno oblikovani hrani je skrbelo 42 mojstrov, poleg hišne ekipe tudi kuharji, ki so prišli tekmovat.

Če bomo v postnem obdobju jedli takšne dobrote, naj kar traja! Foto: Dejan Javornik

Dvainštirideset kuharjev iz Slovenije, Črne gore in Hrvaške je uporabilo vse svoje znanje, spretnost, iznajdljivost in izvirnost, da bi z videzom, okusom in obliko jedi iz rib, rakov, školjk in drugih morskih ter sladkovodnih prebivalcev prepričali strokovno žirijo, da si zaslužijo zlato, srebrno ali bronasto medaljo, posebno nagrado ali priznanje. Znamenita Unionska dvorana, kjer so hladne jedi razstavljali tekmovalci pa tudi hišni kuharji, ni bila le srce dogodka, ampak tudi prava paša za oči! Na razpostavljenih mizah so se lesketale vse mogoče hladne dobrote in predjedi letošnjega tekmovalnega programa, terine, galantini, zvitki, grižljaji iz vseh mogočih plodov rek in morja, marinirani, v želeju, prekajeni, vseh barv, okusov in oblik. Med pladnji z umetelno oblikovanimi drobnimi prigrizki, mnogi so od kuharjev zahtevali prav filigransko natančnost, so se pod strop vzpenjale vse mogoče ribje skulpture, prave male umetnine iz margarine in drugih užitnih sestavin. Ribjemu življu so družbo delala tudi domišljijska in pravljična bitja, denimo približno meter visoka morska deklica, za katero je ustvarjalec porabil kar dva dni in šest kilogramov masla!

Pravo parado ribjih dobrot je pripravilo devet najboljših Unionovih kuharjev (hišni ekipi so se pridružili tudi kuharji iz drugih Unionovih hotelov ter iz Smekarjevega hrama), ki so za posebno priložnost združili moči. V dobrih štirih dneh in eni neprespani noči so ustvarili vrsto hladnih in toplih ribjih dobrot pa tudi sladice, skratka celotne menije, ki so jih obiskovalci lahko ne le gledali, ampak tudi okušali ali kupovali za domov. »Posebno pozornost smo letos namenili morskemu psu in velikemu rombu med morskimi ter lososu in jesetru med sladkovodnimi ribami,« nam je zaupal vodja kuhinje v Grand hotelu Union Janez Dolšak. Posebnost letošnje jubilejne ponudbe so bile ribe, ki jih je Dolšakova ekipa pripravila sama, s hruškovim lesom, po zaslugi katerega ribe dobijo »tisti posebni rahlo sladkast okus«. Osrednja zvezda jedilnika je bil kajpak – slanik. Tega so mojstri pripravili po skandinavskem zgledu, a s svojo posebno mešanico začimb.

Ukaželjni obiskovalci so tudi letos lahko spremljali tekmovalce med pripravljanjem jedi v živo: poleg že tradicionalne morske rižote so letos prvič pripravljali v živo glavne jedi iz brancina in rakov garnel – tekmovalci so osnovnim poljubno dodajali sestavine po svoji domišljiji. Čeprav so bile zvezde pepelnične srede ribje jedi, so te tudi letos zaokrožile sladke dobrote. Medtem ko je bil velik del tekmovalnega programa namenjen zgolj občudovanju, so bile hišne slanikove kreacije ves dan tudi na pokušino. Mize v restavraciji so se letos šibile pod več kot 60 jedmi iz najmanj 30 različnih ribjih vrst: ob jedeh, kot so file polenovke na poru in pireju iz sladkega krompirja, nadevani lignji na žaru z ratatouillom ali zapečena hobotnica z zelenjavo in krompirjem, je bržkone marsikdo pomislil, da bi lahko 40-dnevni post, če bi si s takšnimi kulinaričnimi umetninami postregli vsak dan, trajal kar vse leto!

 

Deli s prijatelji