FRANCOSKA DELIKATESA

Parada okusov naravnost iz Francije

Objavljeno 21. marec 2017 13.20 | Posodobljeno 21. marec 2017 13.21 | Piše: A. J.

Slovenski chefi in kulinarični navdušenci bodo po novem lahko v Ljubljani kupovali izbrane francoske delikatese, sveže ribe iz Bretanje in začimbe z vseh koncev sveta.

Štirikilogramska rakovica, sveže do desetkilogramske ribe, jastog in druge, nekatere celo še žive morske pa tudi rečne dobrote naravnost iz Bretanje bodo po novem dostopne slovenskim gurmanom – od začetka aprila jih bodo vsak četrtek lahko dobili pred Horeca centrom v Ljubljani, v bližini ljubljanskega nakupovalnega centra BTC. Po novem se bo v Ljubljani namreč vsak teden ustavil kamion s hladilnikom, ki sicer oskrbuje nekatere prestižne hotele na hrvaški obali. Poleg rib bo ponujal meso, delikatese in začimbe z vsega sveta, vse najboljše kakovosti. Da je tako, osebno skrbi poznavalec francoske kuhinje François Louyot, ki je skupaj s podjetjem Filco pripeljal v Slovenijo ponudbo, ob kateri ljubiteljem dobre hrane zaigra srce.

V kamionu bodo na voljo tudi nekatere sestavine, ki jih pri nas ne moremo ali pa jih težko dobimo. Kupci bodo denimo lahko naročali (desetcentimtrske!) pedoče in žabje krake, ki jih je pri nas prepovedano loviti, kupovali abalone, sveže potočne rake ali se odločali za že pripravljeno rakovo meso. Vse sveže ribe in raki prihajajo od izbranega ribiča iz Bretanje, prav tako preverjeni so prodajalci drugih sestavin. Prodaja poteka brez posrednika, iz prve roke, saj je kamion v lasti zadruge, ki združuje ribiče, kmete, sirarje, temu primerno nižje bodo tudi cene.

Nič prikrajšani v primerjavi z ljubitelji rib ne bodo zapriseženi mesojedci. Bretanja je domovina izjemne govedine limousin in najboljši kosi fileja, ribsa, ramsteka ne manjkajo, prav tako ne teletina limousin. Ljubitelji svinjine bodo deležni svežega mesa iberijskega prašiča in pata negra ter salame choziro, pridelovalca, ki je dobil nagrado za najboljšega 2016. Mogoče bo naročiti perutnino, kopune, gosi, race ali piščance. Za okras in prilogo so na voljo mlada zelenjava ter užitne cvetlice, ki prihajajo iz Izraela. Iz Avstralije prihaja limonin kaviar. Dobijo se tartufi, ovčje in kozje maslo s tartufi, pistacijeva krema, omaka iz morskih ježkov.

Nekaj posebnega je nabor začimb, na katere je Louyot, ki osebno izbira in pozna vse proizvajalce in pridelovalce, s katerimi posluje, še posebej ponosen. Na voljo so pravi rdeči poper iz Kambodže, divji črni poper z Madagaskarja, žafran iz Irana pa tudi 100-odstotna čista kurkuma. Dobijo se kardamom, zvezdni janež in vanilja, ki prihaja s Papue Nove Gvineje.

Kamion z izbranimi sestavinami se bo prvič ustavil pri nas 6. aprila. Nakupi bodo mogoči ob predhodnem naročilu in plačilu.

Predstavitev nove ponudbe je potekala v Horeca centru, kjer je z nekaj jedmi gostom postregel lastnik Michelinove zvezdice, chef Frederic Barbier.

 

 

Deli s prijatelji