KUHINJA

Paleoprehrana: Revolucija brez žit

Objavljeno 22. april 2014 15.00 | Posodobljeno 22. april 2014 15.00 | Piše: Katja Cah

Zadnje čase pretresa svet nova prehranska revolucija.

Juha iz brokolija in cvetače s slanino.

Glutenu, ki ga najdemo v žitih, kot so pšenica, ječmen in oves, se moramo izogibati kot kugi. Takšno je tudi spoznanje Diane Sanfilippo, avtorice priročnika Praktični paleo – popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost, pred kratkim izdanega pri založbi Mladinska knjiga. Objavljamo tri recepte iz knjige.

Juha iz brokolija in cvetače s slanino

za 8 porcij

  • 400 g nasekljanega brokolija, skuhanega na pari
  • 500 ml piščančje ali goveje juhe
  • 400 g nasekljane cvetače, skuhane na pari
  • od 4 do 6 strokov pečenega česna (po želji)
  • morska sol in črni poper po okusu
  • 4 rezine pečene in nasekljane slanine
  • V mešalniku zmeljemo brokoli s polovico juhe, da dobimo gladko zmes.
  • Postopek ponovimo s cvetačo in preostalo juho.
  • V obe zmesi dodamo pečeni česen in ju spet zmeljemo.
  • Obe juhi zlijemo v velik lonec na srednje močnem ognju.
  • Dodamo morsko sol in črni poper po okusu.
  • Kuhamo deset minut in mešamo zmleti zelenjavi.
  • Dodamo še malo jušne osnove, po 50 ml, če je juha pregosta.
  • Okrasimo s pečeno nasekljano slanino.
  • Za spremembo: juho lahko naredite samo iz brokolija ali cvetače.

Palačinke iz bučk

imageza 8 majhnih palačink (2 porciji)

  • 3 jajca
  • žlica kokosove moke
  • morska sol in črni poper po okusu
  • 300 g nastrganih bučk (uporabimo multipraktik z rezilom za strganje ali strgalo)
  • kokosovo olje ali maščoba iz slanine za cvrtje v ponvi
  • Jajca stepemo s kokosovo moko, morsko soljo in črnim poprom.
  • Dodamo nastrgane bučke in vse dobro premešamo.
  • V veliko ponev vlijemo približno tri mm kokosovega olja in jo postavimo na srednje močan do majhen ogenj.
  • Mešanico zajamemo z žlico in oblikujemo »palačinke« s premerom od 10 do 15 cm.
  • Pečemo, dokler se testo ne strdi, in ga enkrat obrnemo, kot če bi pekli navadno palačinko.
  • Postrežemo tople.

Namig: z multipraktikom je priprava te jedi izjemno hitra in preprosta.

Čokolada z jagodami goji in bučnimi semeni 

za 10 do 12 kosov

image

  • 170 g narezane temne čokolade
  • žlička maščobe iz slanine ali kokosovega olja
  • 2 žlici grobo nasekljanih jagod goji
  • 2 žlici grobo nasekljanih bučnih semen
  • 2 žlici grobo nasekljanih orehov
  • ščepec grobe morske soli
  • Čokoladne koščke stopimo skupaj z maščobo v parni kopeli na majhnem ognju ali v mikrovalovni pečici, nastavljeni na 30 sekund.
  • Mešanico dobro premešamo, preden dodamo nove kose čokolade.
  • Čas v mikrovalovni pečici po potrebi daljšamo samo za 10 sekund, da se čokolada ne zažge.
  • Vmešamo jagode goji, bučna semena, orehe in sol ter mešanico razmažemo po pekaču, prekritem s papirjem za peko.
  • Čokolado spravimo v hladilnik.
  • Ko se strdi, jo grobo narežemo.
  • Jagode goji lahko zamenjamo z brusnicami ali češnjami.
Deli s prijatelji