Glutenu, ki ga najdemo v žitih, kot so pšenica, ječmen in oves, se moramo izogibati kot kugi. Takšno je tudi spoznanje Diane Sanfilippo, avtorice priročnika Praktični paleo – popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost, pred kratkim izdanega pri založbi Mladinska knjiga. Objavljamo tri recepte iz knjige.
Juha iz brokolija in cvetače s slanino
za 8 porcij
- 400 g nasekljanega brokolija, skuhanega na pari
- 500 ml piščančje ali goveje juhe
- 400 g nasekljane cvetače, skuhane na pari
- od 4 do 6 strokov pečenega česna (po želji)
- morska sol in črni poper po okusu
- 4 rezine pečene in nasekljane slanine
- V mešalniku zmeljemo brokoli s polovico juhe, da dobimo gladko zmes.
- Postopek ponovimo s cvetačo in preostalo juho.
- V obe zmesi dodamo pečeni česen in ju spet zmeljemo.
- Obe juhi zlijemo v velik lonec na srednje močnem ognju.
- Dodamo morsko sol in črni poper po okusu.
- Kuhamo deset minut in mešamo zmleti zelenjavi.
- Dodamo še malo jušne osnove, po 50 ml, če je juha pregosta.
- Okrasimo s pečeno nasekljano slanino.
- Za spremembo: juho lahko naredite samo iz brokolija ali cvetače.
Palačinke iz bučk
za 8 majhnih palačink (2 porciji)
- 3 jajca
- žlica kokosove moke
- morska sol in črni poper po okusu
- 300 g nastrganih bučk (uporabimo multipraktik z rezilom za strganje ali strgalo)
- kokosovo olje ali maščoba iz slanine za cvrtje v ponvi
- Jajca stepemo s kokosovo moko, morsko soljo in črnim poprom.
- Dodamo nastrgane bučke in vse dobro premešamo.
- V veliko ponev vlijemo približno tri mm kokosovega olja in jo postavimo na srednje močan do majhen ogenj.
- Mešanico zajamemo z žlico in oblikujemo »palačinke« s premerom od 10 do 15 cm.
- Pečemo, dokler se testo ne strdi, in ga enkrat obrnemo, kot če bi pekli navadno palačinko.
- Postrežemo tople.
Namig: z multipraktikom je priprava te jedi izjemno hitra in preprosta.
Čokolada z jagodami goji in bučnimi semeni
za 10 do 12 kosov
- 170 g narezane temne čokolade
- žlička maščobe iz slanine ali kokosovega olja
- 2 žlici grobo nasekljanih jagod goji
- 2 žlici grobo nasekljanih bučnih semen
- 2 žlici grobo nasekljanih orehov
- ščepec grobe morske soli
- Čokoladne koščke stopimo skupaj z maščobo v parni kopeli na majhnem ognju ali v mikrovalovni pečici, nastavljeni na 30 sekund.
- Mešanico dobro premešamo, preden dodamo nove kose čokolade.
- Čas v mikrovalovni pečici po potrebi daljšamo samo za 10 sekund, da se čokolada ne zažge.
- Vmešamo jagode goji, bučna semena, orehe in sol ter mešanico razmažemo po pekaču, prekritem s papirjem za peko.
- Čokolado spravimo v hladilnik.
- Ko se strdi, jo grobo narežemo.
- Jagode goji lahko zamenjamo z brusnicami ali češnjami.