KUHARICA TEDNA

Palačinke izpod rok Američanke

Objavljeno 08. januar 2015 12.55 | Posodobljeno 08. januar 2015 12.57 | Piše: Špela Ankele

V ospredje stopa v neposredni bližini pridelana hrana.

Ko smo Američanko Barbaro Peterman, ki je že vrsto let tesno povezana z Gorenjsko, poprosili, naj za tokratno številko Okusov pripravi tipično ameriško jed, ni dolgo razmišljala. V Zgornje Gorje nas je tisto jutro povabila na ameriške palačinke. »Ko smo bili otroci, je konzervirana hrana in že pripravljena doživljala pravi bum, kljub temu pa smo dostikrat jedli doma pripravljene palačinke. Dolga leta je bila zdrava hrana v Ameriki postavljena na stranski tir in posledice tega se še danes kažejo na vsakem koraku, saj so debelost in z njo povezane bolezni razširjene tudi pri otrocih. A v zadnjem času opažam velik premik. Ljudem ni vseeno, kaj pojedo. V ospredje stopa v neposredni bližini pridelana hrana. K temu premiku so kajpak pomagale kuharske oddaje, ki so vse bolj priljubljene tudi v Ameriki, ter kuharske revije, ki jih lahko doma v Teksasu najdem nešteto,« strne sogovornica svoj pogled v ameriški način prehranjevanja.

Za 4 lačne zajtrkovalce (oziroma za približno 30 manjših palačink):

Suhe snovi:

  • 2,25 skodelice moke
  • 3 žlice sladkorja
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • ščep sode bikarbone
  • ščepec soli

Mokre snovi:

  • 2,5 skodelice mleka, zmešanega z žličko limonovega soka
  • 2 jajci
  • 50 g masla

V večji skledi zmešamo suhe snovi, torej moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

Odmerimo mleko in mu dodamo limonov sok. Pustimo par minut, nato dodamo še jajci in stopljeno maslo. Dobro premešamo.

K suhim sestavinam vlijemo mlečno-jajčno zmes.

Z metlico ali kuhalnico na hitro premešamo, in to le toliko, da se sestavine povežejo v celoto.

Zdaj pripravimo večjo ponev, jo le rahlo naoljimo in dobro segrejemo. Ogenj nekoliko zmanjšamo in začnemo na ponev polagati po dve žlici mase, tako da oblikujemo ameriške palačinke.

Ko je palačinka na eni strani pečena, jo obrnemo in lepo zapečemo še z druge strani.

Če jih želimo postreči po ameriško, jih naložimo drugo na drugo, povrhu postavimo košček masla in prelijemo z javorjevim sirupom ali medom. 

Deli s prijatelji