JAJČEVCI

Osvežitev poletnega krožnika

Objavljeno 13. junij 2014 13.45 | Posodobljeno 13. junij 2014 13.45 | Piše: Klavdija Miko

Gotovo vsi poznate jajčevce kot okusno in svežo poletno hrano, saj so čedalje bolj priljubljeni tudi pri nas. Recepti so preprosti, zato vsestransko uporabnih sadežev ne bo težko vnesti v prehrano.

Gojene jajčevce lahko kupujemo vse leto, najokusnejši pa so naravno pridelani v poletnih mesecih, ko je njihova sezona na vrhuncu.

Jajčevec, ime je dobil po jajčastih plodovih, sodi tako kot paradižnik in paprika v družino razhudnikovk. Plodovom na Primorskem pravijo melancani. Temno vijoličasta zelenjadnica, ki je sicer lahko tudi drugih barv oziroma bolje rečeno sort, izvira iz Indije. Rada ima rada toploto, če ne kar vročine. Gojene jajčevce lahko kupujemo vse leto, najokusnejši pa so naravno pridelani v poletnih mesecih, ko je njihova sezona na vrhuncu.

Zdravilne učinkovine

Velike pridelovalke jajčevcev so Francija, Italija, Španija, Turčija in Grčija. V številnih deželah veljajo sadeži, katerih meso je svetlo zelene barve, za zdravilne, čeprav vsebnost vitaminov in mineralov ni kdo ve kolikšna. Zato pa so v njih vitamin B, niacin, folna kislina in kalij. Lesketajoča se vijoličasta lupina zdravega in zrelega jajčevca vsebuje barvilo nasuin, ki je močan antioksidant. Poleg tega naj bi sadeži vsebovali učinkovine, ki nase vežejo holesterol in ga znižujejo v krvi, urejale prebavo, grenčine spodbujajo delovanje jeter in izločanje žolčnika ter prebavo maščob. Surovi sadeži imajo malo kalorij in vsebujejo neprebavljivi solanin, ki razpade šele pri visokih temperaturah, zato jih moramo vedno skuhati.

Vsestranska uporabnost

Najokusnejši so srednje veliki plodovi, ki se ob pritisku s prstom malenkost vdrejo. Pred pripravo jih ni treba nujno olupiti, če so sveži. Pomembno pa je, da narezane rezine posolimo in počakamo, da spustijo tekočino. Ožamemo jih, tako ne bodo grenki, kar se rado zgodi pri starih plodovih oziroma manj kakovostnih sortah. Jajčevci so nepogrešljivi v vegetarijanski kuhinji in pri dietah, saj vsebuje 100 g samo 27 kalorij, zaradi osvežilnega okusa so poleti prava delikatesa in še posebno priljubljeni v obmorskih deželah. Preizkusite recept, ki je hiter in ne vsebuje veliko maščob. Nepoškodovana vijoličasta lupina in zelen nastavek s pecljem sta znak svežega sadeža. Jajčevce lahko hranimo v hladilniku, vendar ne skupaj z jabolki, narežemo jih tik pred uporabo, ker na zraku porjavijo.

Sredozemska lazanja

  • 4 srednje veliki jajčevci
  • 600 g paradižnika
  • 4 kroglice mocarele po 125 g
  • jodirana sol
  • poper
  • 50 g parmezana
  • pol šopka bazilike
  1. Jajčevce in paradižnik operemo in očistimo, mocarelo odcedimo in vse narežemo na centimeter debele rezine.
  2. Namaščen pekač za narastke obložimo s plastjo jajčevcev, malo solimo in popramo, nadevamo plast paradižnika, plast mocarele in nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z jajčevci in jih posujemo z nastrganim parmezanom.
  3. Lazanjo pečemo v segreti pečici od 35 do 45 minut pri 180 stopinjah, okrasimo z baziliko in ponudimo s svežim kruhom. 
Deli s prijatelji