OKUSOJEDCI

Ošterija Pr‘ Noni, Ljubljana

Objavljeno 19. junij 2015 15.00 | Posodobljeno 19. junij 2015 15.00 | Piše: Okusojedci

Nona slovi predvsem po odličnih testeninah, pri drugih krožnikih pa se kuhar ni najbolje znašel.

Lastnik podjetja, v katerem je tudi gostilna, je najprej ponujal malice in kosila za zaposlene, zdaj pa boste med tednom pri njih brez rezervacije le težko dobili mizo za kosilo. Ljudje se k njim zgrinjajo zaradi italijanske in druge košte po zastavljenem konceptu franšize Luka Gourmet, predvsem pa je vabljiv čudovit ambient, sploh v toplejših mesecih, ko pod mizami na zelenem vrtu šumi Mali Graben. Prostor ima romantični pridih, zato se pri njih plešejo tudi poročni valčki, ob našem večernem obisku pa je večja družba praznovala rojstni dan.

Začeli smo s penino rebolium sinefinis, pridelano po klasični metodi. Ustvarila sta jo Matjaž Četrtič iz Kojskega v Sloveniji in Robert Prinčič iz Jazbin pri Števerjanu v Italiji, vinarja mlajše generacije, ki sta povezala Brda in Collio. Zorenje na kvasovkah so nakazali drobni in vztrajni mehurčki v kozarcu, na nosu smo prepoznali predvsem sadne arome, v ustih pa poleg grenivke tudi prijetno mandljevo grenkobo. Zaradi harmonične kombinacije svežine in grenkobe se nam je zdela idealna spremljevalka karpača dimljenega tuna s koromačem, predvsem zaradi svežine pa je suvereno pospremila solato z ocvrtimi beluši in jogurtovim prelivom. A koromač je bil brez vsakršne arome, tun na velikem kupu rukole je bil medel, prav tako nas niso prepričali ocvrti beluši, saj so bili »prazni«. Pred cvrtjem sicer morajo biti termično obdelani, a ti so bili prekuhani in izprani. Zato pa so nas sipini rezanci z morsko žabo in sicilijanskim paradižnikom izstrelili v nebesa – poln, res dober okus, testenine so bile ravno prav kuhane, omaka pa je imela ravno prav paradižnikove kisline in sladkobe, da je s svojim polnim telesom zapeljevala. Zraven smo pili ekološko malvazijo družine Rodica iz vasi Truške nad Marezigami pri Kopru. Vino je na nos prineslo arome rumenega sadja in cvetja, v ustih je bilo zelo mehko in uglajeno s harmoničnim ravnotežjem kisline, alkohola in sadnosti, pookus je bil čudovit in dolg. Zadetek v polno je bila tudi italijanska malvasia nera il mandorlo: prekrasna rubinasta barva črne malvazije iz Puglie je razkrivala, da je v njej ogromno uglajenosti, predvsem pa sonca, prinesla je mehkobo, sadnost, aromo prezrele češnje in tudi griote.

image
vrsta ponudbe: restavracija
hrana, vino 7
postrežba 8
cena/kakovost 8
vtis skupaj 7,6 

Puglia se s Sicilijo bori za drugo mesto po količinski pridelavi vina v Italiji, od sedem do osem milijonov hektolitrov, medtem ko ga največ, več kot osem milijonov hektolitrov, pridelajo v Venetu. Črna malvazija se je izkazala kot čudovito poletno vino, ker je lahkotno, bi ga lahko tudi ohladili. Obe malvaziji sta suvereno pospremili rezance, vsaka na svoj način. Sledile so kraljeve kozice na žaru s pikantno česnovo omako – bile so odlično pripravljene, sočne in sladke. Zato pa so bile račje prsi v pomarančni omaki z vitlofom strel v prazno. Popečene zgolj v ponvi so bile od zunaj rjavo prepečene, zato so v ustih grenile, maščoba pod kožo pa se ni raztopila. Ob rački je spet zmagalo italijansko sonce v kozarcu, kozice pa smo pospremili z malvazijo družine Rodica. Za konec še tris sladic: lahkotna in osvežilna skutna torta, sočna čokoladna torta in kremozna mandljeva tortica s hruško. Markiz iz Goriških brd, pridelan iz sušenega grozdja (80 % rebule, 20 % chardonnayja) jih je pospremil z vonjem po rozinah, suhih marelicah, breskvah in medu, gladkim, bogatim okusom z zrelo sadno medeno noto. Vino, ki ga lahko piješ samega, ob sladici ali siru.

Nona slovi predvsem po odličnih testeninah, tudi rižotah in tem jedem ni kaj očitati. Takoj, ko smo zavili v druge vode, pa se kuhar ni znašel najbolje, pri krožnikih je tudi zmanjkalo ščepca ustvarjalnosti in sofisticiranosti. Izbor vin je bogat, točijo jih tudi na kozarec, njihove cene niso pretirano navite, kar je sicer pogosta slabost gostincev. Porcije so velike, osebje je zelo prijazno, ko smo odhajali, smo ugotovili, da so nam račko, s katero nismo bili zadovoljni, odšteli z računa. Tudi zaradi njihove korektnosti se gostje k njim očitno radi vračajo.

Dobro je vedeti

  • Ošterija Pr' Noni
  • Copia, d. o. o.
  • Cesta v Gorice 1, 1000 Ljubljana
  • Tel.: (01) 242 58 20
  • Splet: www.prnoni.si
  • urnik: Od ponedeljka do petka od 10.30 do 22. ure, ob sobotah od 12. do 22. ure, ob nedeljah od 12. do 16. ure.
  • degustacijski meni: Po dogovoru.
  • vinska klet: Več kot sto etiket.


 

Deli s prijatelji