OKUSOJEDCI

Osteria Trattoria Alla Speranza, Čedad

Objavljeno 15. marec 2016 14.00 | Posodobljeno 15. marec 2016 14.00 | Piše: Okusojedci

Gostilna ni izneverila našega upanja, a po številnosti gostov verjetno niti upanja lastnikov.

Mestece Čedad je dragulj, ki človeka ne pusti ravnodušnega. Ko je nebo nad njim jasno, je razgled s Hudičevega mostu čez Nadižo še posebno očarljiv, potep po slikovitem mestecu pa obiskovalca zlakotni. Povsem po naključju smo zavili levo od mostu, na trg, kjer je pred gostilno s kozarci v roki postavala gruča domačinov. Odlično znamenje za lačne okusojedce. Dobili smo zadnjo prosto mizo. Na zunaj ni gostilna videti nič posebnega, a izkazalo se je, da konec tedna brez rezervacije pri njih marsikdo ostane lačen pred vrati, zato priporočamo, da se napoveste.

Lokal sta pred tremi leti odprla Sandra Birri in Luigini Iacuzzi. Naj se ve, kdo nosi hlače v hiši: Sandra je za blagajno, medtem ko Luigini kraljuje v kuhinji. Začeli smo s tipičnim sadnim in lahkotnim proseccom Villa de Bruni iz Trevisa. Idealni aperitiv in prava spremljava naši prvi predjedi – sočnim rezinam prekajenega lososa, tuna in mečarice s svežimi rezinami citrusov, ob domači pogači. Odlično ujemanje mineralnosti in citrusov.

Naslednji krožnik je še jasneje nakazal filozofijo gostilne: preprosto, a domiselno in okusno. Kremozna polenta s kozicami in kroglica iz polenovke v sipinem črnilu sta poskrbeli za nepozaben preplet bogatih okusov. Rumena rebula (ribolla gialla) iz znane kleti Dorigo, letnik 2013, sveža in mineralna, z aromami limete, grenivke in eksotičnega sadja, dolgega harmoničnega zatona je več kot odlično dopolnjevala morske okuse. Z njo smo pospremili še nekaj krožnikov. Odlična cvetna, sveža malvazija iz bližnje vasi Montine kleti Guerra Albano je bila prav tako dober izbor. Iz iste kleti je bil tudi bogati friulano (sauvignonasse ali prej tokaj) s svojo polnostjo, zaokroženostjo in aromami rumenega cvetja, breskve, marelice, rumenega jabolka. Večina vinske ponudbe je iz okoliškega vinskega območja Collio orientale, kjer je veliko odličnih vinskih kleti.

image
Vrsta ponudbe: gostilna
  • hrana, vino 9
  • postrežba 8
  • cena/kakovost 9
  • vtis skupaj: 8,6

Paradižnikove testenine z lignji in bučkami so prinesle sladkaste, oreščkaste arome, a v različnih teksturah je bilo toliko zapeljive svežine, da smo krožnik zmazali, kot bi mignil. Špageti s tremi vrstami školjk so bili ravno prav kuhani, da smo jih čutili pod zobmi, omako pa smo pomazali z domačim kruhom. Bučni njoki z makom in dimljeno skuto so s sozvočjem na krožniku spet pokazali, da kuhar obvlada tudi pašto. Gratinirane kanestrele, ki jim je na krožniku poveljeval škamp, so dokazovale, da je na kuharjevem pultu prvovrstna roba, ki nas je prepričala s svežino in nežnimi, sladkastimi okusi. Potem smo vzdihnili pred velikostjo naslednje porcije. V lahkotni tempuri ocvrti morski sadeži so prekrili velik krožnik. Vse je bilo okusno, a tako mehkih in okusnih kalamarov, ki so bili med drugimi plodovi morja, že dolgo nismo jedli! Čeprav smo si že odpenjali pasove, smo poskusili še ribo: bogate arome brancina, pečenega z bučkami in češnjevcem v zaprtem škartocu (peki papirju) v pečici, so preplavile mizo in usta. Riba je bila sočna, svežino so ji dali paradižnik pa tudi vino, s katerim so jo zalili med pripravo.

Sicer že videno, bi lahko zapisali pod črto, brez novih, nenavadnih kombinacij, a v Speranzi so nas navdušili z izvrstnostjo. Tudi sladice so preproste, a dobre, tako kot vse, kar smo poskusili. Osvežilni zreli ananas so skombinirali z dobrim vaniljevim sladoledom in vse posuli s cvetnimi dišavnicami, da so še bolj poudarili aromatičnost krožnika. Krogla iz mlečnega riža in kokosa je bila oblita s čokolado in objeta z osvežilnimi omakami iz manga in rdečega ribeza. Lepa sinteza mlečnih in sadnih okusov.

Speranza ni izneverila našega upanja, a po številnosti gostov in zasedenosti verjetno niti upanja svojih lastnikov!

Dobro je vedeti

  • Osteria Trattoria Alla Speranza, Čedad
  • Sandra Birri, Luigini Iacuzzi
  • Piazza Foro Giulio Cesare 15
  • 33043 Cividale (Čedad), Italija
  • Tel.: +39 0432 731131
  • Mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Vsak dan od 10. do 15. ure in od 18. do 22. ure.
  • vinska klet: Okrog 70 etiket.
Deli s prijatelji