Preteklo soboto so Pogačarjev trg ob Ljubljanski tržnici, na pobudo in pod okriljem Mestne občine Ljubljana, Odseka za gospodarske dejavnosti in promet – Odseka za razvoj podeželja in upravne zadeve, zasedle skupine osnovnošolcev preteklega Tekmovanja v raziskovanju kulinarične dediščine.
Tremo odnesli krapi, štruklji, bleki in krompirjeva solata
Prišli so tudi od daleč ter s seboj prinesli veliko mero dobre volje. Sprva malce velike otroške oči od treme, negotovosti, pričakovanja in navdušenja so se kaj hitro usmerile v izdelavo krapov, štrukljev, blekov, krompirjeve solate. »Kaj pa zdaj?« Jedi so bile skoraj že pripravljene, dišalo je vse naokoli in ni se bilo treba bati, da bi se kaj ohladilo ali bilo postano. Mojstrovine mladih rok so pritegnile številno publiko – degustatorje, ki so s polnimi usti hodili od stojnice do stojnice. Nekaj ur na celotnem območju ni bilo slišati druge besede kot »Si pokusil tudi to?«, »To je izvrstno. Počakaj, grem še tja.«
Vse po vrsti izvrstno
Skoraj bi lahko rekli, da je šlo za obrat hitre prehrane, čeprav je bila naša naloga lokalne slovenske jedi ponuditi v obliki ulične prehrane mimoidočim, slovenski in tuji javnosti – izpolnjena. Nasmejani do ušes: otroci, ki so bili deležni pohval in spodbudnih besed javnosti, publika, ki je bila deležna izjemne energije otrok in njihovih dobrot, prireditelji, ker je bilo vse skupaj izvrstno!
Prav s takimi občutki gradimo pot naprej, z namenom ohranjati slovensko kulinarično – ali kulturno – dediščino ter to znanje deliti s slovensko javnostjo ter širiti kulinarični ponos prek naših meja.