OKUSI SLOVENIJE

Okusojedci na Odprti kuhni

Objavljeno 10. avgust 2015 13.40 | Posodobljeno 10. avgust 2015 13.42 | Piše: Okusojedci

Nepogrešljiv del mesta od prvega spomladanskega dne do konca oktobra, za vsak okus in vsak žep.

Torta pavlova z vaniljevo espumo, Pavus, Laško.

Odprta kuhna, ki so jo Ljubljančani vzeli za svojo, ni zgolj še ena stojnična ponudba hrane, kakršne poznajo povsod po svetu. Ta kulinarični fenomen na enem mestu ponuja najboljše, kar premore slovenska kulinarika, na stojnicah pa najdemo tudi okuse z vseh koncev sveta. In prav ta pestrost, začinjena z najrazličnejšimi vonji in okusi, ki vsak petek ob lepem vremenu daje Pogačarjevemu trgu pisano kuliso, je poleg sproščenega, domala že obveznega druženja tisto, kar domačine vleče tja na hiter prigrizek ali čisto zaresno kosilo oziroma večerjo, tujce pa na spoznavanje Slovenije v malem. Različne sestavine in različni načini priprave hrane pripomorejo, da je vsaka stojnica svet zase, saj ni bojazni, da bi isto jed pripravilo več ponudnikov. Organizator vsako novo jed odobri in skrbno bdi nad tem, da ponudba ostaja kakovostna, raznovrstna in edinstvena. Večino hrane se pripravlja v živo in pred tistimi stojnicami, kjer se meša, cvre, peče in kjer visoko v zrak sika ogenj, so vrste najdaljše. Na svoj račun pridejo tako mesojedci kot presnojedci, ljubitelji eksotike ali domačega šmorna. Na Odprti kuhni lahko srečate priznane kuharske mojstre, kot je denimo Janez Bratovž iz Restavracije JB, na stojnicah se predstavljajo tudi Hiša Franko, Vander Urbani Resort, Restavracija Strelec, Zemono oziroma Gostilna pri Lojzetu, Pavus iz Laškega... Tudi zato je Odprta kuhna tako zelo posebna, saj ni tipični street food, nabor 75 ponudnikov se iz tedna v teden nekoliko spreminja, vsak petek pa jih na Pogačarjevem trgu kuha od 40 do 50.

image
Vtis: 9

In kdo je človek, ki je ponudnike hrane in pijače pripeljal k ljudem? Odprte kuhne se je spomnil Izraelec Lior Kochavy, prepričan, da je Slovenija čudovita kulinarična destinacija, z idejo o Odprti kuhni je okužil še svojo življenjsko sopotnico in zdaj oba dihata za projekt, ki na enem mestu želi ponuditi najboljše od najboljšega.

Naj govorijo fotografije, saj obhoda po stojnicah in vsega, kar smo poskusili, ni mogoče strniti v nekaj vrstic. Odprta kuhna, ki je letos že tretjič predramila Ljubljano in postala nepogrešljiv del mesta od prvega spomladanskega dne do predvidoma konca oktobra, je namreč za vsak okus in vsak žep. Splošni vtis: obvezen postanek za gurmane.

Dobro je vedeti

  • Odprta kuhna, kulinarična tržnica
  • Vodja projekta Lior Kochavy, organizatorka Enisa Mujezinović
  • Pogačarjev trg, 1000 Ljubljana
  • Splet: www.odprtakuhna.si
  • urnik: Od marca do predvidoma konca oktobra od 8. do 20. ure, avgusta do 22. ure. 
Deli s prijatelji