Posebno nabit z vitamini je duet rdeče in zelene. Imeniten predlog za kosilo smo sestavili iz receptov v knjižici Lahka kuhinja založbe Učila.
Krompir v foliji s paradižnikovim maslom
- 4 veliki krompirji
- 1 strok česna
- 1 manjši rdeči čili
- 4 vejice bazilike
- 100 g zmehčanega masla
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol in poper
- Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
- Krompir temeljito umijemo, gomolje z vseh strani prebodemo z vilicami ali zobotrebcem in posamično zavijemo v aluminijasto folijo.
- Potem jih pečemo v ogreti pečici na srednjem vodilu od 45 do 60 minut.
- Medtem olupimo česen za paradižnikovo maslo in ga drobno sesekljamo.
- Čili splaknemo, ga po dolgem razpolovimo, odstranimo semena in drobno sesekljamo.
- Baziliko splaknemo in obrišemo do suhega. Lističe osmukamo s stebel in drobno sesekljamo.
- V skledo damo zmehčano maslo in ga umešamo s česnom, čilijem in paradižnikovo mezgo.
- Začinimo s soljo, poprom in baziliko.
- Paradižnikovo maslo postavimo v hladilnik.
- Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz pečice, aluminijasto folijo razpremo in zgoraj zarežemo v gomolje ter jih obložimo z eno ali dvema žlicama paradižnikovega masla.
Kumarična raita
- 1 kumara
- 200 g bolj mastne kisle smetane
- 200 g jogurta
- 4 žlice polnomastne smetane
- 1/2 šopka koriandra
- 1/2 šopka mete
- 2 zelena čilija
- 1 rdeči čili
- sol in poper
- po 1 žlico semen kumine, gorčice,koriandra in črnike
Raita: Z Daljnega vzhoda izhajajoča bogato začinjena jed z jogurtom, izjemno priljubljena v Indiji, je v vlogi (p)omake, lahko neke vrste jušnate solate. Najbolj prija prav v poletnih dneh.
- Kumaro umijemo, osušimo, očistimo in narežemo na kocke.
- Zmešamo kislo smetano, jogurt in polnomastno smetano ter dodamo kumarične kocke.
- Zelišča splaknemo, osušimo, lističe drobno sesekljamo in dodamo kumarični mešanici.
- Čilija umijemo, po dolgem razpolovimo, odstranimo semena, narežemo na trakove in dodamo drugim sestavinam.
- Solimo in popramo ter postavimo v hladilnik za približno 20 minut.
- Druge začimbe prepražimo v ponvi brez maščobe, da semena zadišijo in začnejo pokati.
- Potresemo po kumarični raiti in jo okrasimo s koriandrovimi in metinimi lističi.
Zdrobova kaša s sadjem
- 500 ml mleka
- lupina 1/2 neškropljene limone
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 25 g sladkorja
- ščep soli
- 40 g zdroba
- 1 jajce
- 125 g malin
- 2 kivija
- 1 žlička medu
- 1 žlička limonovega soka
- V mleko damo limonino lupino, vaniljev sladkor, sladkor in ščep soli ter zavremo.
- Postopoma vsipamo zdrob in kuhamo pri nizki temperaturi približno 5 minut, da zdrob nabrekne.
- Ločimo rumenjak od beljaka, beljak stepemo v trd sneg, rumenjak pa vmešamo v vroč zdrob.
- Potem dodamo še beljakov sneg. Kašo razdelimo v 4 skodelice in pustimo, da se ohladi.
- V skledi odtajamo maline. Kivi olupimo, narežemo na rezine in zmešamo z malinami.
- Dodamo med in limonov sok.
- Sadje razporedimo po ohlajeni kaši.