RECEPTI

Okusni spoj rdeče in zelene

Objavljeno 02. avgust 2012 14.00 | Posodobljeno 02. avgust 2012 14.00 | Piše: Katja Cah

Raznovrstnost in svežina. Dobrega obeda ni težko doseči, sploh če sledimo preprostemu pravilu – igri barvnih nasprotij.

Krompir v foliji s paradižnikovim maslom.

Posebno nabit z vitamini je duet rdeče in zelene. Imeniten predlog za kosilo smo sestavili iz receptov v knjižici Lahka kuhinja založbe Učila.

Krompir v foliji s paradižnikovim maslom

  • 4 veliki krompirji
  • 1 strok česna
  • 1 manjši rdeči čili
  • 4 vejice bazilike
  • 100 g zmehčanega masla
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol in poper
     
  • Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
  • Krompir temeljito umijemo, gomolje z vseh strani prebodemo z vilicami ali zobotrebcem in posamično zavijemo v aluminijasto folijo.
  • Potem jih pečemo v ogreti pečici na srednjem vodilu od 45 do 60 minut.
  • Medtem olupimo česen za paradižnikovo maslo in ga drobno sesekljamo.
  • Čili splaknemo, ga po dolgem razpolovimo, odstranimo semena in drobno sesekljamo.
  • Baziliko splaknemo in obrišemo do suhega. Lističe osmukamo s stebel in drobno sesekljamo.
  • V skledo damo zmehčano maslo in ga umešamo s česnom, čilijem in paradižnikovo mezgo.
  • Začinimo s soljo, poprom in baziliko.
  • Paradižnikovo maslo postavimo v hladilnik.
  • Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz pečice, aluminijasto folijo razpremo in zgoraj zarežemo v gomolje ter jih obložimo z eno ali dvema žlicama paradižnikovega masla. 

Kumarična raita

  • 1 kumara
  • 200 g bolj mastne kisle smetane
  • 200 g jogurta
  • 4 žlice polnomastne smetane
  • 1/2 šopka koriandra
  • 1/2 šopka mete
  • 2 zelena čilija
  • 1 rdeči čili
  • sol in poper
  • po 1 žlico semen kumine, gorčice,koriandra in črnike

    image
    Raita: Z Daljnega vzhoda izhajajoča bogato začinjena jed z jogurtom, izjemno priljubljena v Indiji, je v vlogi (p)omake, lahko neke vrste jušnate solate. Najbolj prija prav v poletnih dneh. 
  •  Kumaro umijemo, osušimo, očistimo in narežemo na kocke.
  •  Zmešamo kislo smetano, jogurt in polnomastno smetano ter dodamo kumarične kocke.
  • Zelišča splaknemo, osušimo, lističe drobno sesekljamo in dodamo kumarični mešanici.
  • Čilija umijemo, po dolgem razpolovimo, odstranimo semena, narežemo na trakove in dodamo drugim sestavinam.
  • Solimo in popramo ter postavimo v hladilnik za približno 20 minut.
  • Druge začimbe prepražimo v ponvi brez maščobe, da semena zadišijo in začnejo pokati.
  • Potresemo po kumarični raiti in jo okrasimo s koriandrovimi in metinimi lističi. 

Zdrobova kaša s sadjem

image

  • 500 ml mleka
  • lupina 1/2 neškropljene limone
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 25 g sladkorja
  • ščep soli
  • 40 g zdroba
  • 1 jajce
  • 125 g malin
  • 2 kivija
  • 1 žlička medu
  • 1 žlička limonovega soka
  • V mleko damo limonino lupino, vaniljev sladkor, sladkor in ščep soli ter zavremo.
  • Postopoma vsipamo zdrob in kuhamo pri nizki temperaturi približno 5 minut, da zdrob nabrekne.
  • Ločimo rumenjak od beljaka, beljak stepemo v trd sneg, rumenjak pa vmešamo v vroč zdrob.
  • Potem dodamo še beljakov sneg. Kašo razdelimo v 4 skodelice in pustimo, da se ohladi.
  • V skledi odtajamo maline. Kivi olupimo, narežemo na rezine in zmešamo z malinami.
  • Dodamo med in limonov sok.
  • Sadje razporedimo po ohlajeni kaši. 
Deli s prijatelji