SLASTNO

Okusi + Zemono = slovenski sendvič

Objavljeno 23. december 2013 13.50 | Posodobljeno 23. december 2013 13.51 | Piše: Okusi

Da ne bi stradali, da bi dobro jedli, da bi bilo pri hiši vedno dovolj vsaj kruha!

Da bi bilo vsem bolje kot v letu, ki se izteka! Foto: Hana Splichal

S seznama slovenskih zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil (ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), ki vsebuje izdelke z zaščiteno označbo porekla, z zaščiteno geografsko označbo, zajamčeno tradicionalno posebnost in izdelke višje kakovosti, smo vzeli 21 izdelkov. Na dvorcu Zemono, ta slovi kot ena najboljših slovenskih gostiln, ki se trudi črpati iz tradicije, a jo interpretirati na sodoben način, smo naredili slovenski sendvič, ki naj bo za leto 2014 pot k večji blaginji.

1. Na plošči so piranska sol, oljka, polmehek bohinjski sir mohant, potresen z bučnimi semeni, in bučno olje.
2. Potem je rezina prazničnega kruha, ki so ga na Zemonu spekli, kot se speče sladek božični kruh na Slovenskem, le da so naredili slanega. Na kruhu so: kranjska klobasa, savinjski želodec, piščanec.
3. Potem je nov kos kruha. Na njem so: meso iz prleške tünke, zašinek, idrijski žlikrof in prekmurska gibanica.
4. Še en kos kruha. V novi vrsti sendviča so: vipavska salama, pršut, kraška panceta in nanoški sir.
5. Pa nov kos kruha. Na njem so: jajce, čebula, oljka, prekmurska šunka in med.
6. Na vrhu je še ena rezina belega kruha, na njej pa ptujski lük.

Deli s prijatelji