RESTAVRACIJA

Okusi Slovenije: Milenium, Zg. Hoče

Objavljeno 06. januar 2014 16.00 | Posodobljeno 06. januar 2014 16.00 | Piše: Jože Splichal

Skoraj vso delovno dobo je Mirko Kramberger prebil v kuhinji, tik pred upokojitvijo pa je na prelomu tisočletja odprl še svojo gostilno; v njej kot upokojenec kuha, pomaga mu žena Vida, sin Samo skrbi za goste.

Foto: Dejan Javornik

Zakaj Milenium? Ker so se Krambergerjevi odločili za svojo gostilno prav na prelomu tisočletja. Oče Mirko si je do tedaj nabral 32 let kuharskih izkušenj, od tega 15 let kot šef kuhinje. V družinski gostilni zdaj v kuhinji pomaga še mama Vida, za šankom in med mizami je glavni sin Samo, ki nam je za pozdrav natočil kozarec roseja iz modre kavčine, potomke znamenite mariborske trte z Lenta. Dva cepiča je namreč dobil tudi Frančišek Lah, ki je v Mileniumu hišni vinar. Zraven smo na kruh mazali račjo pašteto v aspiku z jabolčno čežano in bučnim oljem.

Po zanimivem uvodu smo se okrepčali z bistro ribjo juho z lososom, ki jo je okrepil konjak.

Po juhi je na mizo prišel zelo počasi in pri nizki temperaturi pečen svinjski file s črnim sezamom, čatnijem iz čebule in rozin, hrustljavcem iz listnatega testa ter omako iz sira zbrinca. Zraven so priporočili Šumenjakovo (Spodnje Hlapje, Jakobski Dol) belo zvrst alter, letnik 2008: njihovo prvo oranžno vino s petimi dnevi maceracije, ki je zorelo v barikih.

Mirko Kramberger, ki je bil tudi šef kuhinje v mariborski bolnišnici, se je iz izkušenj odločil, da postreže tudi z varovalnim menijem, saj kuha tudi dietno. In še ena zanimivost: Milenium ima po zaslugi sommeliera Sama tudi vinsko banko, v kateri člani pijejo vino po vinarjevi ceni.

Ob glavni jedi smo dobili še skledo sezonske solate s suhim sadjem, balzamičnim kisom in bučnim oljem. Po svinjskem fileju pa še pljučni, ki je počival na hrustljavem krompirju, spremljale pa so ga tris papričnih in brusnična omaka. Vino: merlot capris letnik 2009, barikirano rdeče vino iz kleti Vinakoper.

Končali smo sladko: s kipnikom z vaniljevo peno, pečenimi slivami v omaki in zamrznjenim ekspresom. Ter kozarčkom polsladkega rumenega muškata letnik 2012 iz kleti Mulec (Ročica, Jakobski Dol).

Dobro je vedeti

  • Gostilna Milenium
  • družina Kramberger
  • Zg. Hoče 64, 2317 Hoče
  • tel.: 00386(0)2 61 81 714
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: med tednom od 16. do 22. ure, ob sobotah od 11. do 22., ob nedeljah od 11. do 17., ob ponedeljkih zaprto
  • sedeži: 45
  • degustacijski meni: od 3 hodov naprej, od 17,5 do 55 evrov, brez vina
  • vinska klet: 120 etiket.
  • kreditne kartice: vse razen AE
Deli s prijatelji